Tip για την κουζίνα: Δώσετε ζωή στο μπαγιάτικο ψωμί!

30-07-2018

Εάν ξεχάσατε το ψωμί στην ψωμιέρα, είτε γιατί φύγατε για τις πολυπόθητες διακοπές, είτε γιατί απλά δεν προλάβατε να καταναλώσετε ολόκληρο το καρβέλι, τότε υπάρχει λύση! Στις παρακάτω γραμμές θα καταλάβετε πως στην κουζίνα τίποτα δεν πρέπει να πετιέται, αλλά υπάρχουν πάντα έξυπνες λύσεις που βασίζονται στη χημεία των τροφίμων.

Η μαγειρική είναι χημεία

Ο βασικός υδατάνθρακας του ψωμιού είναι το άμυλο. Θα το έχετε σίγουρα ακούσει ως συστατικό που «παχαίνει»! Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί το συστατικό εκείνο που δίνει δομή στο ψωμί. Το άμυλο αποτελείται από μακριές αλυσίδες οι οποίες όταν θερμανθούν κατά το ψήσιμο του ψωμιού, σε συνδυασμό με την υγρασία που έχει το φρέσκο ζυμάρι, μετατρέπονται στην αφράτη φρατζόλα που όλοι αγαπούν. Όταν όμως το ψωμί βγει από το φούρνο και αρχίζει και κρυώνει τότε οι αλυσίδες του αμύλου «χάνουν υγρασία» και παίρνουν τη μορφή κρυστάλλων.Κάπως έτσι το φρέσκο ψωμί μετατρέπεται στη σκληρή μπαγιάτικη εκδοχή του μερικές ώρες ή ημέρες αφού βγει από το φούρνο.

“Ενυδατώστε” το ψωμί σας

Όπως ίσως καταλαβαίνει κανείς ο ιδανικός συνδυασμός για να δώσετε ζωή στο πολυκαιρισμένο ψωμί είναι το νερό και η θέρμανση. Κάποιοι προτείνουν να βάλετε το ψωμί σε μία αεροστεγή συσκευασία μαζί με σέλερι. Άλλοι πιστεύουν πως αρκεί να τυλίξετε τη φρατζόλα με μία βρεγμένη πετσέτα και να την βάλετε για μερικά λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων. Ο πιο αποτελεσματικό τρόπος όμως είναι και ο πλέον απλός.

Βήμα 1ο

Βρέξτε προσεκτικά, σαν να πιτσιλάτε, το ψωμί. Προσοχή χρειάζεται γιατί δεν θέλετε να μουλιάσει, αλλά να ρουφήξει αρκετή υγρασία.

Βήμα 2ο

Προθερμάνετε το φούρνο στους 1500 Cγια περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 3ο

Ήρθε η ώρα για ψήσιμο! Βάλτε το νωπό ψωμί στο φούρνο στους 150- 1800 Cκαι ζεστάνετε για 6 με 7 λεπτά!

Μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μία δοκιμή όμως θα σας πείσει. Εξάλλου δεν έχετε τίποτα περισσότερο να χάσετε από μία φρατζόλα ψωμί που ήδη θα πετούσατε. Αντί λοιπόν να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί κρουτόν για τη σαλάτα, ή βάση για αφράτα μπιφτέκια, τώρα έχετε μία ακόμη λαχταριστή επιλογή! 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]