Στενάζουν από τις ελλείψεις τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας

22-08-2018

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρτικό και λοιπό προσωπικό παρουσιάζουν οι μονάδες υγείας νησιωτικών περιοχών, παρά την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Πάρου, το οποίο καλύπτει μόνιμο πληθυσμό 15.000 κατοίκων, πληθυσμός που το καλοκαίρι τουλάχιστον δεκαπλασιάζεται. Τις εφημερίες καλούνται να βγάλουν μόλις δύο γενικοί γιατροί –ένας μόνιμος και ένας επικουρικός– και ένας παθολόγος!

Καρδιολόγος και μικροβιολόγος δεν υπάρχουν, παρά μόνο μία παρασκευάστρια που βγάζει εξετάσεις για τα επείγοντα περιστατικά.

Αντίστοιχα, το Κέντρο Υγείας Τήνου, διαθέτει μόλις έναν παθολόγο, έναν παιδίατρο και έναν καρδιολόγο και το Κέντρο Υγείας ….ενισχύεται με ολιγοήμερες αποσπάσεις ειδικευόμενου γιατρού. Στο Κέντρο Υγεία από το μεσημέρι και μετά, δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις, αφού λήγει το ωράριο της μοναδικής παρασκευάστριας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα Κέντρα Υγείας Μήλου, Ιου και Αμοργού έχουν έναν γενικό γιατρό για τις εφημερίες. Τα Κέντρα Υγείας –με εξαίρεση αυτά της Μυκόνου και της Ανδρου– δεν διαθέτουν μικροβιολόγο, ενώ είδος προς εξαφάνιση είναι και ο ακτινολόγος, με αποτέλεσμα οι σχετικές εξετάσεις να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Στο Κέντρο Υγείας Ανδρου δεν υπάρχει καρδιολόγος και ορθοπεδικός.

Χωρίς καρδιολόγο έχει μείνει εδώ και ένα χρόνο και το νοσοκομείο της Κω. Το ……κενό καλύπτεται για 10-20 ημέρες τον μήνα από ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι ή με ολιγοήμερες αποσπάσεις καρδιολόγου από άλλες μονάδες υγείας. Ο παιδίατρος, ο οποίος προσλήφθηκε στις αρχές του έτους, παραιτήθηκε και έτσι παιδί μπορεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, υπό τις οδηγίες ιδιώτη γιατρού, την αμοιβή του οποίου αναλαμβάνουν οι γονείς.

Το νοσοκομείο Κέρκυρας καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων σε Κέρκυρα, Παξούς, Αντίπαξους, Οθωνούς, Μαθράκι και Ερείκουσα. Περίπου 110.000 κάτοικοι που τριπλασιάζονται και τετραπλασιάζονται το καλοκαίρι. Το τελευταίο δίμηνο παραιτήθηκαν δύο γιατροί. Ενας καρδιολόγος και μία παθολόγος. Εχουν μείνει τέσσερις παθολόγοι (ο διευθυντής είναι σε άδεια) για δύο κλινικές που συγχωνεύτηκαν σε μία, συνολικής δυναμικότητας 45 κλινών και για τα επείγοντα της κλινικής.