Ούτε οι ΤΟΜΥ “προχωρούν” ούτε οικογενειακοί γιατροί “βρίσκονται”. Δυσοίωνος ο Σεπτέμβριος για την Υγεία

22-08-2018

Σοβαρές αρρυθμίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της απουσίας επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Την αποτυχία του εγχειρήματος παραδέχεται εμμέσως και η ίδια η κυβέρνηση αφού σε υλικό προς ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προώθησε, χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ – στο πλαίσιο της νέας μεταμνημονιακής εποχής – περιλαμβάνεται και η λειτουργία 94 τοπικών μονάδων υγείας, αντί των 239 που προβλέπονται στον σχεδιασμό της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Μάλιστα, στο ίδιο υλικό αναφέρεται ότι σε αυτές τις ΤΟΜΥ έχουν εγγραφεί 80.000 πολίτες, δηλαδή κατά μέσον όρο λιγότεροι από 1.000 πολίτες ανά μονάδα. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός προβλέπει κάθε μονάδα να έχει πληθυσμό ευθύνης 10.000 – 12.000 άτομα.

Και ενώ η ΤΟΜΥ «καταρρέουν» προν καλά καλά ανοίξουν, οι οικογενειακοί ιατροί είναι ….είδος προς εξαφάνιση. Από τα τέλη του Ιουλίου, οπότε και το υπουργείο Υγείας κατήγγειλε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους – σε μια προσπάθεια να τους πιέσει να συνάψουν συμβάσεις ως «οικογενειακοί» – ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από τον Σεπτέμβριο, με τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή των εκδρομέων όπου μεγάλο ποσοστό θα επισκεφθεί γιατρό για εξετάσεις και φάρμακα.

Σήμερα οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί ανέρχονται σε περίπου 600 (έναντι 1.700 παθολόγων, παιδιάτρων και γενικών γιατρών πρώην συμβεβλημένων) ενώ μόλις 280 οικογενειακοί γιατροί υπηρετούν στις ΤΟΜΥ. Σε αυτούς προστίθενται και οι ιατροί των σχετικών ειδικοτήτων που υπηρετούν στα κέντρα υγείας, με απόφαση του υπουργείου Υγείας.