Ύπνος: Ο κακός ύπνος παχαίνει

25-08-2018

Λίγο το άγχος και το στρες, λίγο τα κινητά και οι τηλεοράσεις στην κρεβατοκάμαρα, οι περισσότεροι δεν έχουν την σωστή ποιότητα ύπνου και δεν κοιμούνται όπως και όσο θα έπρεπε. Τώρα, μια νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων δείχνει πως ο κακός ύπνος ή η έλλειψη ύπνου τα βράδια συνδέονται με το πρόσθετο βάρος, την αδυναμία και τον διαβήτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Uppsala στη Σουηδία μελέτησε 15 άτομα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας νύχτας με καλό ύπνο και έμειναν κι άλλη μία νύχτα άυπνοι.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα από το λίπος και το μυικό ιστό και έλαβαν αίμα από τους μετέχοντες και εντόπισαν αλλαγές στο DNA.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Advances κι έδειξαν πως Μετά από μια νύχτα αυπνίας, το σώμα ξεκινά να σωρεύει περισσότερο βάρος και να χάνει μυικό ιστό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο λίγος ύπνος ή η εναλλαγή στο πρόγραμμα ύπνου αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί το DNA και κάνει το σώμα πιο ευάλωτο στο να σωρεύσει λίπος. Ακόμη και μια βραδιά ύπνου οδηγεί στην απώλεια μυικού ιστού και στην αύξηση βάρους, υποστηρίζουν.

Στο παρελθόν, ερευνητές έχουν συνδέσει την απώλεια ωρών ύπνου με την αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο ήταν δύσκολο να το εξηγήσουν. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι συνδέονται με το βιολογικό ρολόι του σώματος. Ένας κουρασμένος άνθρωπος μεταβολίζει πιο δύσκολα τη ζάχαρη, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορούν να προληφθούν σοβαρές ασθένειες και πρόωροι θάνατοι.

«Οι αλλαγές που παρατηρήσαμε αποτελούν άλλο ένα κομμάτι του παζλ για το πώς οι χρόνια διαταραχή ύπνου αυξάνει τους κινδύνους ανάπτυξης ασθενειών», είπε ο συντάκτης της μελέτης, Τζόναθαν Κεντερναές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά