Πάρκινσον: Παχυσαρκία, πίεση, χοληστερίνη αυξάνουν τον κίνδυνο

27-08-2018

Η εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ίσως να σχετίζεται και με συνηθισμένα προβλήματα που υπονομεύουν την υγεία της καρδιάς. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη που αποκαλύπτει πως τα προβλήματα βάρους, πίεσης, χοληστερόλης και σακχάρου σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Και όσο περισσότερα τέτοιου είδους προβλήματα έχει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει.

Η μελέτη είναι μεγάλη: συμπεριέλαβε στοιχεία από 17,1 εκατομμύρια εθελοντές, ηλικίας άνω των 40 ετών. Οι 44.000 από αυτούς διαγνώστηκαν με νόσο του Πάρκινσον στη διάρκεια μιας πενταετίας.

Οι επιστήμονες θέλησαν να δουν εάν το επονομαζόμενο μεταβολικό σύνδρομο σχετιζόταν με την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον.

Τι είναι το μεταβολισμό σύνδρομο
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ουσιαστικά η συνύπαρξη σε ένα άτομο τουλάχιστον τριών από πέντε συγκεκριμένα προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά είναι:
– Αυξημένη περίμετρος μέσης ή κοιλιακή παχυσαρκία. Η περίμετρος της μέσης είναι πάνω από 102 εκατοστά στους άνδρες και πάνω από 88 εκατοστά στις γυναίκες.
– Αυξημένα τριγλυκερίδια (πάνω από 150 mg/dl).
– Χαμηλή καλή (HDL) χοληστερόλη. Δηλαδή κάτω από 40 mg/dl για τους άνδρες και κάτω από 50 mg/dl για τις γυναίκες.
– Αυξημένη αρτηριακή πίεση. Δηλαδή πάνω από 130 mmHg η «μεγάλη» (ή συστολική) πίεση ή πάνω από 85 mmHg η «μικρή» (ή διαστολική) πίεση ή και τα δύο.
– Επίπεδα σακχάρου νηστικός το πρωί (γλυκόζη νηστείας) πάνω από 100 mg/dl.

Όποιος έχει τρία ή περισσότερα από τα παραπάνω θεωρείται ότι έχει μεταβολικό σύνδρομο και διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όμως, φαίνεται πως διατρέχει και αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει νόσο του Πάρκινσον.

Η νέα μελέτη
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να το επηρεάσουν. Τέτοιοι παράγοντες ήταν το φύλο, η ηλικία, το ιστορικό καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα, το εισόδημα κ.λπ.

Όπως διαπίστωσαν, όσο περισσότερους παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου είχε κανείς, τόσο περισσότερο κινδύνευε να εκδηλώσει νόσο Πάρκινσον.

Αν, λ.χ., κάποιος είχε μόνο κοιλιακή παχυσαρκία είχε 13% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει νόσο του Πάρκινσον. Το ίδιο και αν είχε μόνο αυξημένα τριγλυκερίδια.

Αν πάλι είχε χαμηλή «καλή» (ή HDL) χοληστερόλη, διέτρεχε 23% μεγαλύτερο κίνδυνο. Και αν είχε αυξημένο σάκχαρος νηστείας, είχε 21% μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν κανένα μεταβολικό παράγοντα κινδύνου.

Ωστόσο όσοι εθελοντές είχαν και τους πέντε παράγοντες μεταβολικού κινδύνου, είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον. Και η συσχέτιση αυτή ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

«Το μεταβολικό σύνδρομο και οι συνιστώσες του αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για νόσο Πάρκινσον», γράφουν οι ερευνητές. «Περαιτέρω έρευνες πρέπει να εξετάσουν εάν η αντιμετώπιση των παραγόντων αυτών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Medicine.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πάρκινσον: Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία