Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος

27-08-2019

Στους περισσότερους υπάρχει η αντίληψη πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει όσο το συμβατικό. Κι όμως! Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι κάνουν καθημερινά ηλεκτρονικό τσιγάρο διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα και οι πιθανότητες πενταπλασιάζονται για όσους κάνουν συνδυαστική χρήση ατμίσματος και συμβατικού τσιγάρου.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον Δρ Στάντον Γκλαντζ, εξέτασε στοιχεία για σχεδόν 70.000 Αμερικανούς που είχαν λάβει μέρος σε εθνικές έρευνες το 2014 και το 2016. Πάνω από 9.300 ήταν ενεργοί και πρώην χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ το 3,6% είχε υποστεί έμφραγμα σε κάποια φάση της ζωής τους. Το ποσοστό ήταν υψηλότερο (6%) μεταξύ όσων άτμιζαν σε ημερήσια βάση.

Τα άτομα που έκαναν συνδυαστική χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου καθημερινά είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα από όσους δεν κάπνιζαν ποτέ.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση ηλεκτρονικού τσιγάρου και εμφράγματος. Και προκύπτει ότι ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διοχετεύουν στον οργανισμό χαμηλότερα επίπεδα καρκινογόνων παραγόντων από τα συμβατικά τσιγάρα, δυστυχώς τοξίνες και άλλα επιβλαβή μικροσωματίδια αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών και πνευμονικών νοσημάτων.

«Ενώ οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο για την υγεία τους, διαπιστώσαμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος όπως και το συμβατικό. Κάποιος που συνεχίζει να ατμίζει καθημερινά αυξάνει τις πιθανότητες να υποστεί έμφραγμα στο πενταπλάσιο», εξηγεί ο Δρ Γκλαντζ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Επιμόρφωσης για τον Έλεγχο του Καπνού.

Πάντως η μελέτη καταλήγει και σε μια αισιόδοξη διαπίστωση. Ο κίνδυνος εμφράγματος αρχίζει να μειώνεται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, είτε πρόκειται για το κλασσικό, είτε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Ακόμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τους πνεύμονες
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Οι χρήστες του είναι πιο ευάλωτοι στην πνευμονία