Ρυτίδες στο πρόσωπο: Τι μπορεί να «κρύβουν»

28-08-2018

Όλοι έχουμε ρυτίδες στο πρόσωπο… ιδίως από μια ηλικία και μετά. Βέβαια, σύμφωνα και με νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων, οι ρυτιδες στο μέτωπο μπορούν να μαρτυρίσουν πολλά για την υγεία μας.

Στο ερώτημα αυτό απαντά μια γαλλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο διεξάγεται στο Μόναχο.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τουλούζης με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Γιολάντα Εσκουιρολ, υποστηρίζει ότι τα άτομα με πιο πολλές και βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο, απ’ ότι για την ηλικία τους, ενδεχομένως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Μάλιστα, λένε ότι η αξιολόγηση των ρυτίδων αυτών θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος εντοπισμού των ανθρώπων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Μελετήσαμε τις ρυτίδες στην περιοχή του μετώπου ως δείκτη καρδιαγγειακής νοσηρότητας επειδή είναι ορατές και μπορούμε απλά κοιτώντας το πρόσωπο κάποιου να εντοπίσουμε την επικινδυνότητα και να επέμβουμε εγκαίρως για τη μείωση του κινδύνου», εξήγησε η Δρ Εσκουιρολ.

Και συμπλήρωσε ότι «φυσικά πάντα θα πρέπει να ελέγχουμε και τους κλασσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση αλλά και τα επίπεδα της γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα».

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας αλλά υπάρχουν και παράγοντες του τρόπου ζωής και ιατρικές καταστάσεις που συντελούν σε περαιτέρω επιδείνωση.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από παλαιότερες μελέτες που είχαν εστιάσει σε διάφορα ορατά σημάδια γήρανσης ώστε να επιβεβαιώσουν ότι προβλέπουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το λεγόμενο «πόδι της χήνας», δηλαδή οι ρυτίδες στην περιοχή του ματιού δεν είχαν σχέση με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Όμως, εντοπίστηκε σχέση μεταξύ της ανδρογενούς αλωπεκίας, των πτυχώσεων στους λοβούς των αφτιών, το ξανθελάσμα (θύλακες της χοληστερόλης κάτω από το δέρμα) και του υψηλότερου κινδύνου καρδιακής νόσου, αλλά όχι με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Στη νεότερη γαλλική μελέτη, οι ειδικοί μελέτησαν τις οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο για να δουν αν αποτελεί δείκτη αξιολόγησης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε μια ομάδα 3.200 ατόμων. Οι συμμετέχοντες που ήταν 32, 42, 52 και 62 ετών, στην αρχή της μελέτης, αρχικά όλοι υγιείς, εξετάστηκαν από γιατρούς ως προς το βάθος των ρυτίδων και τον αριθμό τους.

Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό 20ετή ιατρική παρακολούθηση, περίοδο κατά την οποία απεβίωσαν 233 άτομα από διάφορες αιτίες. Εξ αυτών το 15,2% είχε δύο και τρεις ρυτίδες στο μέτωπο, το 6,6% μια ρυτίδα και το 2,1% καμία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με μια οριζόντια ρυτίδα στο μέτωπο είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από αυτούς χωρίς καμιά ρυτίδα. Όσοι είχαν δύο και τρεις ρυτίδες είχαν δεκαπλάσιο κίνδυνο θανάτου, μετά τη συνεκτίμηση της ηλικίας, του μορφωτικού επιπέδου, το καπνίσματος, της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού παλμού, του διαβήτη και των λιπιδίων του αίματος.

«Όσες περισσότερες οι ρυτίδες στο μέτωπο, τόσο μεγαλύτερη η αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου», κατά την Δρ Εσκουιρολ.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ερευνήτρια δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις για τον συσχετισμό ρυτίδων και καρδιαγγειακού κινδύνου. Εικάζει όμως ότι μπορεί να αποδίδεται στην αθηροσκλήρωση η οποία ούτως ή άλλως είναι μείζον παράγοντας κινδύνου για εμφράγματα και άλλα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι αλλαγές στα επίπεδα του κολλαγόνου και το οξειδωτικό στρες παίζουν ρόλο τόσο στην αθηροσκλήρωση όσο και στον σχηματισμό των ρυτίδων. Επίσης, τα αιμοφόρα αγγεία στο μέτωπο είναι τόσο μικρά που ενδεχομένως να είναι πιο ευαίσθητα στην αθηροσκλήρωση, ένδειξη λοιπόν ότι οι ρυτίδες μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη αγγειακής γήρανσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φιλί: Πως διώχνει τις ρυτίδες από το πρόσωπο