5 τροφές για αναζωογόνηση του δέρματος μετά το καλοκαίρι!

28-08-2018

Η φροντίδα του δέρματος μετά τις καλοκαιρινές διακοπές απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών. Ο ήλιος μπορεί να αποτελεί σύμμαχο για ένα εντυπωσιακό μαύρισμα, αλλά και για τη σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης D, δεν μπορεί όμως να καταταχθεί στους «φίλους» του δέρματος. Το τελευταίο αποτελεί την πρώτη ασπίδα προστασίας του σώματος έναντι σε κάθε επιβλαβή παράγοντα του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα η ηλιακή ακτινοβολία.

Ο τρόπος ζωής, ο ύπνος, η ενυδάτωση και οι διατροφικές επιλογέςσυνδέονται άμεσα με την υγεία του δέρματος. Όπως κάθε άλλο σημείο του σώματος, έτσι και το δέρμα δομείται σε μεγάλο βαθμό από συστατικά που εξασφαλίζονται από την καθημερινή διατροφή. Εκτός από τα προϊόντα εξωτερικής περιποίησης, είναι σημαντικό να αναζωογονήσετε το δέρμα σας υιοθετώντας τις κατάλληλες διατροφικές συνήθειες.

Οι πολύχρωμες πιπεριές

Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές της γνωστήςβιταμίνης C. Γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενισχύει και την δομή του δέρματος μέσω της παραγωγής κολλαγόνου. Την ίδια στιγμή προστατεύει τα κύτταρα από ηλιακά εγκαύματα που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.

  • Tip:Οι πιπεριές ταιριάζουν σχεδόν παντού! Στην ομελέτα του πρωινού, στην τορτίγια του μεσημεριανού, ακόμα και στο ντιπ γιαουρτιού!

Αμύγδαλα τα πολυβιταμινούχα

Τα αμύγδαλα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για την καλή υγεία του δέρματος. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η βιταμίνη Ε! Οι γυναίκες γνωρίζουν καλά τη σημασία του θρεπτικού αυτού συστατικού, καθώς έχουν σίγουρα δοκιμάσει κάποια καλλυντική κρέμα που την περιέχει. Στόχος της είναι η αντιοξειδωτική προστασία του δέρματος, αλλά και η προστασία από φλεγμονές που προκαλούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και η ηλιακή ακτινοβολία.

  • Tip:Διαλέξτε ένα μικρό κουτί για να έχετε πάντα στην τσάντα σας αμύγδαλα!

Τα εντυπωσιακά καρότα

Τα καρότα περιέχουν το ομώνυμο συστατικό β- καροτένιο. Το τελευταίο αποτελεί ένα από τα πλέον μελετημένα συστατικά για την προστασία του δέρματος. Η ουσία αυτή δίνει το έντονο πορτοκαλί χρώμα στα καρότα, ενώ την ίδια στιγμή «αποκρούει» την οξειδωτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας.

  • Tip:Τα καρότα αποτελούν το ιδανικό σνακ για τσιμπολόγημα, όταν η πείνα σας «χτυπάει» την πόρτα.

Τα καλά λιπαρά του δέρματος

Θα έχετε σίγουρα ακούσει για τη σημασία των «καλών» λιπαρών στην προστασία της καρδιάς. Προς έκπληξη πολλών τα λιπαρά που θα βρείτε στις σαρδέλες, στο γαύρο, στους ξηρούς καρπούς και στα καρύδια, ρυθμίζουν τα επίπεδα φλεγμονών στο δέρμα. Περιγραφικά θα λέγαμε πως τα καλά λιπαρά σβήνουν τη φωτιά που ανάβει στα κύτταρα του δέρματος ήλιος.

  • Tip:Διαλέξτε δύο φορές την εβδομάδα κάποιο λιπαρό ψάρι όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος, η πέστροφα ή ο σολομός.

Αγγούρι το δροσερό

Το αγγούρι είναι το τρόφιμο με το υψηλότερο ποσοστό νερού! Η περιεκτικότητά του σε νερό αγγίζει το 96% καθιστώντας το πολύτιμη επιλογή για την ενυδάτωση του δέρματος

  • Tip:Συνδυάστε μπαστουνάκια από αγγούρι, με πιπεριές και καρότα για μεγαλύτερη φροντίδα του δέρματος!

Φροντίστε το δέρμα σας εκ των έσω με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, προστασία από τον ήλιο και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Pappas A, Liakou A, Zouboulis CC. Nutrition and skin. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Sep;17(3):443-448.

Boelsma E, Hendriks HF, Roza L. Nutritional skin care: health effects of micronutrients and fatty acids. Am J Clin Nutr. 2001 May;73(5):853-64.