Κουνούπια; Ποια σφεντόνα;

04-09-2018

Χτύπα με Fendona®!

Καλοκαιράκι, ηρεμία, παραλία, χαλάρωση στον κήπο ή στη βεράντα… Κι εκεί που κάθεστε ανέμελα, νιώθετε κάτι στο χέρι σας (κι όχι μόνο εκεί). Ποιος είναι αυτός ο εκνευριστικός επισκέπτης που σας κάνει να ξύνεστε, να κοκκινίζετε και να αποκτάτε σημάδια, που κάνουν ώρες ή και μέρες να φύγουν;

Κουνούπια! Στο άκουσμα αυτής της φράσης, οι περισσότεροι άνθρωποι ανατριχιάζουν και τρέχουν να προστατευθούν πανικόβλητοι! Γιατί τα κουνούπια αποτελούν σίγουρα την πιο εκνευριστική παρέα του καλοκαιριού, η οποία είναι και φορέας  πολλών ασθενειών (π.χ. Ιός του Δυτικού Νείλου, Ελονοσία κ.λπ.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τα κουνούπια, τσιμπάνε μόνο τα θηλυκά. Κι αυτό, γιατί χρειάζονται αίμα για να ταΐσουν τα αβγά τους. Τα μικρόβια και οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο αίμα μας αλλά και η ομάδα αίματος παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μας «διαλέξουν» τα κουνούπια, ως πηγή της τροφής τους.

Παρόλα αυτά, και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν προσβάλλονται όλοι στον ίδιο βαθμό, η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας των ανθρώπων. Η μικρή ποσότητα αίματος που απορροφούν όταν τσιμπούν τον άνθρωπο δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Όμως το σάλιο που αφήνουν, η μόλυνση στην περιοχή του τσιμπήματος και οι ασθένειες που μπορεί να μεταδώσουν μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επιβλαβείς.

Εάν τα κουνούπια αποτελούν πρόβλημα στο σπίτι, δεν χρειάζεται να τα ψάξετε, καθώς θα σας βρουν αυτά πρώτα! Μπορείτε, όμως, να βρείτε τις περιοχές περιμετρικά του σπιτιού, όπου κατοικούν τα ανώριμα κουνούπια, γνωστά και ως προνύμφες. Βρίσκοντας και αντιμετωπίζοντας ή μειώνοντας τα αυγά των κουνουπιών σε αυτές τις περιοχές, μπορείτε σε μεγάλο βαθμό να καταπολεμήσετε τον πληθυσμό των ώριμων κουνουπιών στο σπίτι σας.

Ποιες όμως είναι γενικά οι δράσεις που πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια στο σπίτι; 

  • Ελέγξτε τα λιμνάζοντα νερά στους εξωτερικούς χώρους. Τα θηλυκά κουνούπια έχουν ανάγκη το στάσιμο νερό για να αναπαραχθούν και να γεννήσουν τα αυγά τους. Το νερό που απαιτείται για να γεννήσουν τα αυγά μπορεί να είναι μια μικρή λίμνη στο μπαλκόνι, το νερό στη γλάστρα, στον κήπο ή απλά το μπολ που βάζετε νερό στο κατοικίδιο. Μία προσεκτική επιθεώρηση του χώρου σας θα βοηθήσει να εντοπίσετε τις περιοχές όπου το νερό λιμνάζει και ευνοεί τον κύκλο ζωής των κουνουπιών.
  • Κλαδέψτε τα δέντρα και τους θάμνους  και διατηρήστε το γρασίδι κοντό για να περιοριστούν οι χώροι «ανάπαυσης» για τα ενήλικα κουνούπια.
  • Φροντίστε το πότισμα των κήπων ή του γκαζόν να γίνεται τις βραδινές ώρες  ή πολύ νωρίς το πρωί για να υπάρχει αρκετός χρόνος να στεγνώσει το χώμα, κι έτσι να μη δημιουργούνται μικρές εστίες υγρασίας που αποτελούν ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης των κουνουπιών.
  • Απομακρύνετε τα απορρίμματα που είναι συγκεντρωμένα εξωτερικά του σπιτιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επίσης, ιδιαίτερα τις ζεστές εποχές του χρόνου, καλό θα είναι ψεκάζετε συστηματικά τους  χώρους σας με ένα πολύ αποτελεσματικό εντομοκτόνο, όπως το Fendona® της BASF Hellas.

To Fendona®  είναι μια κορυφαία επιλογή εντομοκτόνου για να καταπολεμήσουμε τα ιπτάμενα, αλλά και  τα βαδιστικά έντομα υγειονομικής σημασίας που μας ταλαιπωρούν μέσα στο σπίτι και έξω από αυτό. Το Fendona® δεν είναι εντομοαπωθητικό! Προσφέρει άμεση κατάρριψη των εντόμων υγειονομικής σημασίας.

Ο ψεκασμός μπορεί να γίνει μέσα κι έξω από το σπίτι, σε χώρους, όπως η κουζίνα, το μπάνιο, τα ντουλάπια, τα δωμάτια, τα μπαλκόνια, οι αυλές, οι αποθήκες, αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους, όπως τα λεβητοστάσια και τα φρεάτια. Ψεκάζουμε μόνο επιφάνειες και ποτέ στον αέρα! Ξαναψεκάζουμε, ανάλογα με την επανεμφάνιση των εντόμων.

Το Fendona® είναι εύκολο στη χρήση του και πολύ οικονομικό, καθώς ένα μπουκάλι 50 κυβικών εκατοστών μπορεί να καλύψει μέχρι και 100 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας ψεκασμού. Για τον ψεκασμό, χρειαζόμαστε μόνο  έναν πλαστικό ψεκαστήρα με νερό για να το αραιώσουμε, γιατί το καπάκι της συσκευασίας είναι δοσομετρητής.

Το  Fendona® είναι άοσμο και δεν λεκιάζει. Μπορείτε να το ζητήσετε στα φαρμακεία ή στα πλησιέστερα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων. Ο ψεκασμός τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο είναι καθοριστικός.

Ακολουθώντας, λοιπόν, αυτό το σχέδιο αντιμετώπισης θα βοηθηθείτε στο να διατηρήσετε τον αριθμό των κουνουπιών στο ελάχιστο δυνατό. Γεγονός που θα επιτρέψει σε εσάς και την οικογένεια σας να απολαμβάνετε το σπίτι, την αυλή και τον κήπο σας, όλες τις ώρες της ημέρας, χωρίς τα ενοχλητικά και επικίνδυνα, πολλές φορές, έντομα!

Προσοχή: Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες της ετικέτας, τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ! Η χρήση διαφορετικής δόσης εφαρμογής από την προτεινόμενη, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχημένη εφαρμογή, ρύπανση του περιβάλλοντος, ανάπτυξη ανθεκτικότητας των εντόμων υγεινομικής σημασίας ή άσκοπη έκθεση του χρήστη στο προϊόν!

Χρησιμοποιείτε τα βιοκτόνα με ασφαλή τρόπο. Διαβάζετε πάντοτε την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, πριν από τη χρήση. Εάν έχετε απορίες, καλέστε την BASF Hellas στους τηλεφωνικούς αριθμούς 210 6860121, 210 6860106, 210 6860100