Αλτσχάιμερ: Πως οι εποχές επηρεάζουν τα συμπτώματα

06-09-2018

Η νόσος Αλτσχάιμερ δυστυχώς βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο με τα συμπτώματα να έρχονται τα τελευταία χρόνια όλο και σε νεότερη ηλικία. Τώρα, νέα διεθνής έρευνα δείχνει πως τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς εμφανίζουν καλύτερες νοητικές επιδόσεις στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου, ενώ η εγκεφαλική λειτουργία τους επιδεινώνεται τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία για 3.353 άτομα που είχαν υποβληθεί σε νευροψυχολογικά τεστ, καθώς επίσης σε ανάλυση πρωτεϊνών και γονιδίων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Ο Δρ Αντριου Λιμ του Πανεπιστημίου του Τορόντο και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι κατά μέσο όρο οι γνωστικές δεξιότητες είναι υψηλότερες το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, ενώ μειώνονται το Χειμώνα και την Άνοιξη.

Η πιθανότητα ήταν περίπου 30% μεγαλύτερη να εμφανίσει κανείς συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής ή άνοιας κατά την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης από ό,τι του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Αυτό ίσχυε άσχετα με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η κατάθλιψη, η ποιότητα του ύπνου, η σωματική δραστηριότητα και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Η ίδια εποχικότητα παρατηρήθηκε και στα επίπεδα των πρωτεϊνών και γονιδίων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και υπάρχουν στον εγκέφαλο και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να ληφθεί υπόψη από τους γιατρούς αυτή η εποχικότητα των συμπτωμάτων, ιδίως όταν αυτά είναι πιο έντονα κατά το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Η χοληστερίνη του εγκεφάλου αυξάνει τον κίνδυνο
Αλτσχάιμερ: Πως το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο