Αυτό το τρόφιμο είναι πιο υγιεινό όταν βρίσκεται σε κονσέρβα!

14-09-2018

Φαγητό σε κονσέρβα και ισορροπημένη διατροφή, είναι για πολλούς δύο έννοιες ασυμβίβαστες. Στις μέρες μας, οι πρακτικές στη βιομηχανία τροφίμων έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η απώλεια των θρεπτικών συστατικών σε ένα τρόφιμο κονσέρβας να ελαχιστοποιείται.

Θρεπτικά συστατικά που θα βρείτε σε μία κονσέρβα

Τα λαχανικά και τα φρούτα που επιλέγονται για κονσερβοποίηση θεωρούνται άριστης ποιότητας. Τα βήματα που ακολουθούνται κατά την επεξεργασία τους είναι εκείνα που διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών. Για παράδειγμα τα μαυρομάτικα φασόλιαφαίνεται πως διατηρούν το ασβέστιο και το σίδηρο που περιέχουν φυσικά. Αντίστοιχα η αντιοξειδωτική, προστατευτική, ιδιότητα του καλαμποκιούόχι μόνο δεν χάνεται, αλλά ενισχύεται όταν αυτό βρεθεί στο περιβάλλον της κονσέρβας. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όμως αναβαθμισμένης διατροφικής αξίας κατά την κονσερβοποίηση είναι η ντομάτα! Το κόκκινο αυτό λαχανικό περιέχει το φυσικό αντιοξειδωτικό συστατικό που ακούει στο όνομα λυκοπένιο. Το τελευταίο είναι γνωστό για την προστασία της καρδιάς, αλλά και την υγεία του προστάτη. Σε λαχανικά, όπως οι ντομάτες, το λυκοπένιο φυλάσσεται καλά κλειδωμένο μέσα σε ένα περίβλημα, το οποίο «ξεκλειδώνει» όταν οι κονσέρβες θερμανθούν. Έτσι το λυκοπένιο που θα βρείτε στον πολτό και στις κονσέρβες ντομάτας εμφανίζει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα.

Τι χάνεται σε μία κονσέρβα

Καταρχάς είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όποια μέθοδο μαγειρέματος και να διαλέξετε, κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα θα χαθούν. Ιδιαίτερα στοιχεία που διαλύονται στο νερό, όπως οι βιταμίνες Cκαι Β, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και διαφεύγουν στο υγρό μέσο που μαγειρεύονται.Γι αυτό πολύ συχνά προτείνεται να αξιοποιείτε το νερό στο οποίο βράσατε για παράδειγμα το μπρόκολο.

Τι θα πρέπει να προσέξετε όταν διαλέγετε μία κονσέρβα

  • Δεν θα πρέπει να είναι χτυπημένη ή ανοιγμένη καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης από το παθογόνο ClostridiumBotulinumείναι αυξημένος.
  • Διαβάστε καλά την ετικέτα της κονσέρβας και αποφύγετε το πολύ αλάτι. Εάν χρειαστεί συγκρίνετε διαφορετικές μάρκες μεταξύ τους.
  • Ξεπλύνετε το περιεχόμενο της κονσέρβας με νερό για να απομακρύνετε το επιπλέον αλάτι ή την πρόσθετη ζάχαρη.

Στο τέλος της ημέρας εάν τα φρέσκα λαχανικά ή φρούτα χαλάνε γρήγορα στο ψυγείο σας, ή δεν έχετε το χρόνο να επισκεφτείτε το μανάβη οι λύση της κονσέρβας είναι εξαιρετικά θρεπτική. Θυμηθείτε πως κάθε σας γεύμα ή σνακ ιδανικά θα πρέπει να περιέχει μία πηγή φυτικών ινών, όπως τα κοσνερβοποιημένα ζαρζαβατικά. χαλάνε Ενσωματώσετε τα στις σαλάτες, τα μακαρόνια, τις σάλτσες και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com