Εγκυμοσύνη: Ο μολυσμένος αέρας φτάνει στον πλακούντα

Η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι η πιο ευχάριστη για μια γυναίκα που περιμένει πως και πως να κρατήσει στα χέρια της το μωρό της. Είναι όμως και μια περίοδος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού η παραμικρή της κίνηση μπορεί να επηρεάσει το μωρό.

Τώρα, νέα έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι δείχνει πως μικροσκοπικά σωματίδια του διοξειδίου του άνθρακα από την μόλυνση του αέρα εντοπίζονται στον πλακούντα εγκύων γυναικών.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μητρικής έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση του και του πρόωρου τοκετού, του χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης, της νεογνικής θνησιμότητας και των παιδικών αναπνευστικών προβλημάτων.

Αλλά η νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τις αποδείξεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ατμοσφαιρική ρύπανση για τα έμβρυα και δείχνει ότι όταν οι έγκυες αναπνέουν μολυσμένο αέρα τα μικροσωματίδια αιθάλης καταφέρνουν να φτάσουν τον πλακούντα μέσω της αιματικής κυκλοφορίας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον Δρ Νορις Λιου παιδίατρο και ερευνητή και την Δρ Λισα Μαγιασιτα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Οι ερευνητές εστίασαν σε πέντε έγκυες γυναίκες που ζούσαν στο Λονδίνο και ήταν προγραμματισμένο να υποβληθούν σε καισαρική τομή για να γεννήσουν στο Βασιλικό Νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Καμιά δεν κάπνιζε και δεν είχαν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, ενώ όλες γέννησαν υγιή βρέφη. Τέλος είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για να αναλυθούν οι πλακούντες τους μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονταν για τα μακροφάγα του πλακούντα, κύτταρα που υπάρχουν και σε άλλα σημεία του σώματος και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ρόλος τους είναι να «καταβροχθίζουν» τα επιβλαβή σωματίδια, όπως τα βακτήρια και τα ρυπογόνα σωματίδια. Στον πλακούντα τα μακροφάγα συμβάλλουν στην προστασία του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί ανέλυσαν συνολικά 3.500 μακροφάγα από τους πέντε πλακούντες και εντόπισαν 60 κύτταρα που περιείχαν 72 μικρές μαύρες περιοχές τις θεώρησαν σωματίδια του διοξειδίου του άνθρακα. Κατά μέσο όρο κάθε πλακούντας περιείχε πέντε τετραγωνικά μικρομέτρα αυτής της μαύρης ουσίας.

Μελετώντας περαιτέρω τα μακροφάγα από δύο πλακούντες εντόπισαν και πάλι υλικό που πίστευαν ότι απαρτιζόταν από μικροσκοπικά σωματίδια διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως εξήγησε ο Δρ Λιου «η μελέτη παρέχει τις πρώτες αποδείξεις ότι η εισπνοή μολυσμένου αέρα μπορεί να ωθήσει τα μικροσωματίδια να φτάσουν από τους πνεύμονες στην αιματική κυκλοφορία και έτσι να καταλήξουν στον πλακούντα».

Και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν το σωματίδια που εντοπίσαμε μπορούν να φτάσουν και στο ίδιο το έμβρυο, αλλά βάσει των στοιχείων μας είναι πράγματι πιθανό να συμβεί. Επίσης ξέρουμε ότι τα σωματίδια δεν χρειάζεται να φτάσουν στο σώμα του εμβρύου για να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, διότι αν έχουν επίδραση επί του πλακούντα, αυτό θα επηρεάσει άμεσα και το έμβρυο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το μουρουνέλαιο στην εγκυμοσύνη βοηθά στην ανάπτυξη του παιδιού
Εγκυμοσύνη: Ποιες είναι ο γόνιμες μέρες

In this article