ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αποβλήθηκε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου!

03-10-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

(UPD 2): Τον πρόεδρο του ΕΕΣ Νικόλαο Οικονομόπουλο θα δεχθεί στις 3 μ.μ. της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ενώ, νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΕΣ θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο. Επίσης, ο Νικόλαος Οικονομόπουλος έχει καλέσει για τις 6 μ.μ. της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου έκτακτη συνεδρίαση του ΚΔΣ του ΕΕΣ.

 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του healthview.gr, την οριστική αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) από τους κόλπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσαν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου τα υψηλόβαθμα στελέχη του κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας στον πρόεδρο του ΕΕΣ Νικόλαο Οικονομόπουλο και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του ΕΕΣ, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης των δύο μερών, στην Αθήνα!

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΕΣ, κατά την οποία εξελίσσεται μία τόσο ντροπιαστική για την οργάνωση και τη χώρα διαδικασία, ενώ ο ΕΕΣ δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ψήφου στα όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας και θα ανασταλούν όλα τα εν εξελίξει προγράμματα της οργάνωσης στην Ελλάδα…

Η αιτία για την οριστική αποβολή του ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία είναι το γεγονός ότι η νυν διοίκηση της οργάνωσης και ο Νικόλαος Οικονομόπουλος έχουν παραβιάσει όλες τις εθνικές και διεθνείς συμφωνίες του ΕΕΣ, με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμο το πραγματικά νέο καταστατικό του ΕΕΣ, να μην έχουν ενταχθεί ικανός αριθμός νέων μελών στην οργάνωση και να μην είναι σε θέση ο ΕΕΣ να πραγματοποιήσει μέσα στον τρέχοντα Οκτώβριο νέα Γενική Συνέλευση.

Είναι πλέον η ώρα να δράσει εξυγιαντικά στον ΕΕΣ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ η επίσημη αναγγελία της αποβολής του ΕΕΣ από την Διεθνή Ομοσπονδία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εδώ και καιρό ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΕΣ να αποσταλούν στο υπουργείο Υγείας τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΚΔΣ της οργάνωσης, στις οποίες ή στην οποία εγκρίθηκε το λεγόμενο “νέο” καταστατικό του ΕΕΣ, εν τούτοις ποτέ δεν απεστάλησαν τα εν λόγω πρακτικά από τη διοίκηση του ΕΕΣ προς το υπουργείο Υγείας, γεγονός το οποίο έχει καταγραφεί δεόντως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας…

 

(UPD 1): Άδωνις Γεωργιάδης: Ντροπιαστική εξέλιξη επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

 

Την ίδια στιγμή, με σχετικό tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει το βράδυ της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου τα εξής:

“Εάν αυτή η είδηση (σ.σ.: εννοεί την αποβολή του ΕΕΣ) είναι αληθής, τότε επί Κυβερνήσεως Συριζανέλ και με προφανή ευθύνη των υπευθύνων Υπουργών, μία ντροπιαστική απόφαση για την Χώρα μας σε Διεθνές Επίπεδο θα έχει ληφθεί. Αυτόν τον κίνδυνο απέτρεψα με αγώνα το 2013 για να τα καταστρέψουν όλα”.

 

Ο Γιάννης Μπασκόζος είχε προειδοποιήσει εγκαίρως από το healthview.gr

 

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος είχε προβεί στις 5 Ιουνίου 2018 στην εξής σημαντική όσο και αγωνιώδη δήλωση – προειδοποίηση για την τύχη του ΕΕΣ, αποκλειστικά στο healthview.gr:

«Η υπό τον κ. Αλεξανδρή διοίκηση, η οποία διορίσθηκε με παρέμβαση του Δημοσίου στον ΕΕΣ, κατάφερε να οδηγήσει, με κατά γενική ομολογία άψογες διαδικασίες, στις πρώτες μετά από χρόνια εκλογές στο σωματείο.

Η αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης, δια του γενικού γραμματέα Δημοσίας Υγείας, με την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου και τη διοίκηση Αλεξανδρή έφερε τα πρώτα αποτελέσματα.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για τη νεοεκλεγείσα διοίκηση του ΕΕΣ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν αναληφθεί απέναντι στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου, προκειμένου να αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος αποπομπής από τη Διεθνή Ομοσπονδία και ο ΕΕΣ να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, εντός τριμήνου, με νέο δημοκρατικό καταστατικό, άνοιγμα σε νέα μέλη, με πρώτους τους εθελοντές, και αποκατάσταση του κύρους του ιστορικού σωματείου. 

Η στήριξη αυτής της προσπάθειας από την κυβέρνηση και τον γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας μπορεί να θεωρείται ως δεδομένη, αρκεί η νέα διοίκηση να σεβαστεί και να υλοποιήσει, με αποφασιστικότητα και συνέπεια, τον συμπεφωνημένο ‘οδικό χάρτη’.

Εύχομαι και ελπίζω να είναι μία νέα ελπιδοφόρα περίοδος για τον ΕΕΣ!»…