Εμβολιασμό κατά της γρίπης τώρα, λένε οι ειδικοί προς τις ομάδες υψηλού κινδύνου

08-10-2018

Να εμβολιαστούν άμεσα έναντι τις γρίπης καλούν ειδικοί επιστήμονες τους πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.  Σε εκδήλωση που οργάνωσε  το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και συντόνισαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, ο γ.γρ. Δημόσιας Υγείας του υπ. Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος στα άτομα άνω των 60 ετών αλλά και ατόμων με χρόνια νοσήματα, παχυσαρκία, έγκυες, λεχωίδες και εργαζόμενους σε μονάδες υγείας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτός από τον εμβολιασμό απαιτείται και έγκαιρη αναζήτηση φροντίδας, όταν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ασθενείς που εισάγονται σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της γρίπης εκτός από ανεμβολίαστοι αν και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είχαν καθυστερήσει 4-5 ημέρες (κατά μέσο όρο) να απευθυνθούν σε ειδικό.

Ιλαρά

Αναφορικά με την ιλαρά, οι ειδικοί ανέφεραν ότι εδώ και 12 εβδομάδας η επιδημία παραμένει σε ύφεση.  Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασαν, στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι σχετικά χαμηλή (83% κατά ορισμένες έρευνες).

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και τα νεότερα δεδομένα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος έχει προκαλέσει εφέτος 289 επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσησης και 34 θανάτους. Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση, ο ιός «είναι πλέον εγκατεστημένος στη χώρα μας και είναι αναμενόμενο να κυκλοφορεί κάθε καλοκαίρι».