Εγκυμοσύνη; Αυξάνονται οι γυναίκες κοντά στα 60 που προσπαθούν να γίνουν μητέρες

12-10-2018

Όλο και περισσότερες γυναίκες μέσης ή προχωρημένης ηλικίας προσπαθούν πλέον να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, εμπνευσμένες ενδεχομένως από τις πολλές διάσημες γυναίκες, όπως η η Τζάνετ Τζάκσον, που τεκνοποιούν μετά τα 50 τους.

Η κατακόρυφη αύξηση των κυήσεων σε γυναίκες από 50 έως 60 ετών ώθησε τις Υγειονομικές Αρχές στη Βρετανία να εκδώσουν οδηγίες προς τους επαγγελματίες της υγείας, που περιλαμβάνουν συμβουλές για το πώς πρέπει να χειρίζονται «δύσκολες συζητήσεις» με ζευγάρια προχωρημένης ηλικίας που θέλουν να κάνουν παιδί.

Στο μεγαλύτερο συνέδριο με θέμα τη γονιμότητα στον κόσμο στο Ντένβερ, ομιλητές υπογράμμισαν τις δραστικές αλλαγές και επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στη ζωή μιας γυναίκας η κύηση κατά την έκτη δεκαετία της ζωής της. Ειδική αναφορά έγινε επίσης στο τραύμα που αντιμετωπίζουν πολλά από τα παιδιά αυτών των οικογενειών, που χάνουν τους γονείς τους στην ηλικία που τους χρειάζονται περισσότερο.

«Βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες κοντά στα 60 να προσεγγίζουν κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης για να κάνουν παιδί. Σύμφωνα με έρευνες, είναι ιδιαίτερα τραυματικό για ένα παιδί να χάσει έναν γονιό σε μικρή ηλικία. Επίσης, ο συναισθηματικός αντίκτυπος του να χρειαστεί να φροντίσεις τον ηλικιωμένο γονιό σου στην εφηβεία σου είναι ιδιαίτερα αρνητικός», ανέφερε στο συνέδριο η ψυχολόγος Δρ. Τζουλιάν Ζουέιφελ.

Το 2006, η Μαρία ντελ κάρμελ Μπουσάντα, από τη Βαρκελώνη, έσπασε το ρεκόρ της εγκυμοσύνης σε προχωρημένη ηλικία, αποκτώντας δίδυμα μια εβδομάδα πριν απο τα 67 της γενέθλια. Η Μπουσάντα πέθανε από ασθένεια το 2009.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη Βρετανία, ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν από γυναίκες 50-54 ετών αυξήθηκε από 144 το 1997 σε 786 το 2016.
Μόνο δύο γυναίκες άνω των 55 είχαν αποκτήσει παιδί το 2001, ενώ ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε σε 20 το 2016.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Η ηλικία που έμεινε έγκυος η μητέρα επηρεάζει και την ηλικία που θα μείνει έγκυος η κόρη