Φώφη Γεννηματά: Δέκα προτάσεις για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας

15-10-2018

Δέκα προτάσεις για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας παρουσίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της εισήγησής της στην ημερίδα του κόμματος για την Υγεία, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι δέκα προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής έχουν ως εξής:

  • Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.
  • Τοπικά Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή των ΚΥ, των δημοτικών πολυιατρείων και των συμβεβλημένων μονάδων και γιατρών του ιδιωτικού τομέα (κατόπιν πιστοποίησης) .

Ελεύθερη επιλογή Οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες και  γιατρούς ειδικότητας συμβεβλημένους  με τον ΕΟΠΥΥ. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες γιατρούς.

 

  • Έμφαση στην πρόληψη. Με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου και ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των παιδιών. ( Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν τα παιδιά στην Α Δημοτικού χωρίς να έχουν εμβολιαστεί). Δεν είναι δυνατόν επίσης να μην περιλαμβάνεται στην πρόληψη η οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών. Σταθερό ποσοστό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την οδοντιατρική φροντίδα. Ρήτρα οδοντιατρικής.

 

  • Ευρεία χρήση της Τηλεϊατρικής, με ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου και e-health υπηρεσίες.

 

  • Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση χρόνιων Νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση, χρόνια αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κλπ) που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο. Μονάδες που θα μπορούν να συστεγάζονται με Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, αλλά θα εκτελούν αποκλειστικά το έργο τους.

 

  • Μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα Φάρμακα (και αντίστοιχη αναπροσαρμογή του σχετικού πλαφόν) με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό μείωσης για χαμηλόμισθους/χαμηλοσυνταξιούχους.

Κατάργηση της εισφοράς για υγεία στις επικουρικές Συντάξεις, ώστε να ελαφρύνουμε τους συνταξιούχους που δοκιμάζονται από τις μειώσεις.

 

  • Νέο σύστημα στην συνεχή Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση των ιατρών υπό τον έλεγχο του ΚΕΣΥ και στην εξειδίκευση τους, με στόχο να μείνουν στην χώρα οι υψηλής ποιότητας νέοι γιατροί που σήμερα φεύγουν στο εξωτερικό.

 

  • Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και την ΠΦΥ.

 

  • Αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών στο ΕΣΥ. Δημόσιες Προκηρύξεις με διαφανή κριτήρια.

 

  • Αποκέντρωση του Συστήματος.

Το υπουργείο Υγείας σταδιακά να μετατραπεί σε επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού, ρύθμισης και ελέγχου των λειτουργιών του συστήματος. Μέσω των υπηρεσιών του και των αρμόδιων αρχών, όπως ο ΕΟΦ και το ΚΕΣΥ, πρέπει να μεριμνά για την ενιαία εφαρμογή των κανόνων, την τήρηση της ποιότητας, της διαφάνεια κτλ., μεταβιβάζοντας τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες της καθημερινής λειτουργίας των μονάδων υγείας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.