Γλώσσα: Τι μαρτυρά για την υγεία μας (βίντεο)

17-10-2018

Η εικόνα που έχει η γλώσσα σας μπορεί να φανερώσει πολλά για την κατάσταση της υγείας σας. Μια υγιής γλώσσα θα πρέπει να έχει ροζ απόχρωση και να καλύπτεται από μικρά εξογκώματα (γλωσσικές θηλές). Αν παρατηρήσετε κάποια διαφορά από το φυσιολογικό, θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή.

Η εικόνα που έχει η γλώσσα σας μπορεί να σας στέλνει σημαντικά μηνύματα για την υγεία σας τα οποία δεν γνωρίζατε.
Αυτά σίγουρα είναι βέβαια κάποιες υποδείξεις. Για να είστε απόλυτα σίγουροι για οποιαδήποτε ανωμαλία παρατηρείτε, πρέπει φυσικά να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

https://www.youtube.com/watch?v=zT17D3eWtEQ

Αν η γλώσσα σας έχει άσπρες κηλίδες, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι κάποιας μόλυνσης όπως η στοματική καντιντίαση. Αυτή η μόλυνση δημιουργεί λευκές κηλίδες στη γλώσσα και στο εσωτερικό του στόματος. Εμφανίζεται πιο συχνά στα μωρά και στους ηλικιωμένους, ενώ οφείλεται κυρίως στο ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν η γλώσσα σας είναι κόκκινη ή παρατηρήσετε φλεγμονή, τότε πιθανόν να προκλήθηκε είτε από την κατανάλωση πικάντικων ή όξινων τροφών είτε από τραυματισμό λόγω δαγκώματος. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει ανεπάρκεια βιταμινών (π.χ. φολικού οξέος).

H μαύρη ή καφέ γλώσσα είναι σημάδι κακής στοματικής υγιεινής και μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση περισσότερου νερού και με το πιο συχνό βούρτσισμα. Συνήθως δεν υποδεικνύει κάτι πιο σοβαρό.

Η γεωγραφική γλώσσα, όπως έχει ονομαστεί λόγω των λευκών σχημάτων που εμφανίζονται, δεν αποτελεί ανησυχητική ένδειξη και συνήθως συνδέεται με κάποια μικρή φλεγμονή ή με την ψωρίαση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φιλί: Γιατί οι ερωτευμένοι φιλιούνται με την γλώσσα;