Οστική Πυκνότητα: Η διατροφή έχει μεγαλύτερη σημασία και από την άσκηση

20-10-2018

Οστική πυκνότητα είναι η μέτρηση εκείνη που μας δείχνει πόσο συμπαγή και υγιή είναι τα οστά μας. Το είναι πιο σημαντικό για να διατηρηθεί η οστική πυκνότητα; Η διατροφή ή η άσκηση; Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν μια έρευνα για να απαντήσουν σε αυτό το σημαντικό ερώτημα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τη συμπλήρωση ανόργανων συστατικών και την άσκηση σε ποντίκια. Όπως διαπίστωσαν, η διατροφή έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οστική μάζα και τη δύναμη από την άσκηση. Επιπλέον, ακόμα και μετά τη διακοπή της άσκησης, τα ποντίκια διατηρούσαν τα οφέλη της οστικής μάζας εφ ‘όσον τα τρόφιμα που έτρωγαν ήταν συμπληρωμένα με ανόργανα άλατα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Michigan, David Kohn, μια μακροπρόθεσμη δίαιτα συμπληρωμένη με ανόργανα άλατα οδηγεί όχι μόνο στην αύξηση της οστικής μάζας και της αντοχής, αλλά και στην ικανότητα να διατηρούνται αυτές οι αυξήσεις ακόμη και μετά την εκσπερμάτιση.

Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η δίαιτα από μόνη της έχει ωφέλιμες επιδράσεις στα οστά, ακόμη και χωρίς άσκηση. Αυτό εξέπληξε τον Kohn, ο οποίος ανέμενε ότι η άσκηση με μια κανονική διατροφή θα τροφοδοτεί μεγαλύτερα οφέλη στην οστική δύναμη, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Τα δεδομένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, δείχνουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να είναι σημαντικά επωφελής για την πρόληψη της απώλειας τόσο της οστικής μάζας όσο και της αντοχής η οποία επέρχεται με την ηλικία, ακόμα κι αν δεν το άτομο δεν κάνει καμία άσκηση.

Ο συνδυασμός ασβεστίου – φωσφόρου ενισχύει το αποτέλεσμα

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Kohn, οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν τα αποτελέσματα της αύξησης διαιτητικού ασβεστίου. Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan αύξησε το ασβέστιο και το φώσφορο και βρήκε οφέλη από αυτή την αύξηση και των δύο.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εξαντλούνται πρέπει να αγοράζουν συμπληρώματα ασβεστίου και φωσφόρου, δήλωσε ο Kohn. Τα ευρήματα δεν μεταφράζονται απευθείας από τους ποντικούς στους ανθρώπους, αλλά δίνουν στους ερευνητές ένα εννοιολογικό σημείο για να ξεκινήσουν τις περεταίρω έρευνες τους.

Είναι γνωστό, όπως λέει, ότι οι άνθρωποι επιτυγχάνουν μέγιστη οστική μάζα όταν διανύουν τη δεκαετία των ’20 και μετά αρχίζει να μειώνεται. Το ερώτημα είναι πώς να μεγιστοποιηθεί η ποσότητα των οστών όταν είναι νέοι, έτσι ώστε, όταν αρχίζουν οι μειώσεις, οι άνθρωποι να ξεκινούν από μια καλύτερη θέση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τεκίλα: Μήπως κάνει καλό στα κόκαλα μας;