Οι «ραγισμένες» καρδιές αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

25-10-2018

Έχουμε ακούσει την έκφραση μου ράγισες την καρδιά. Κι όμως. Κάτι τέτοιο μπορεί όντως να φανεί μοιραίο ακόμα και για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Mία ραγισμένη καρδιά είναι τόσο ευάλωτη που κινδυνεύει από σοβαρές φλεγμονές που μπορεί να οδηγήσουν στο μοιραίο, όπως δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Ράις στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Όταν χάνουμε ένα συγγενικό μας πρόσωπο, ο πόνος είναι αβάσταχτος. Η ανείπωτη θλίψη αλλά και το αίσθημα της απώλειας που νιώθουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό εξασθενεί και είναι ευεπίφορο σε λοιμώξεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 99 άτομα που είχαν χάσει τον σύζυγό τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι γιατροί έλαβαν δείγμα αίματος από τους εθελοντές και διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για φλεγμονές.

Τα άτομα που πενθούσαν είχαν 53,4% περισσότερες φλεγμονές στο σώμα τους από αυτούς που δεν ένιωθαν τίποτα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Κρις Φαγκούντες έσπευσε να επισημάνει ότι είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι η θλίψη από την απώλεια συντρόφου μπορεί να οδηγήσει στο μοιραίο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: 6 μπύρες ή 6 ποτήρια κρασί την εβδομάδα κάνουν καλό