Τι είναι η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα που χτυπάει νέους και μπορεί να κάνει 10 χρόνια για να διαγνωσθεί

29-10-2018

Τι είναι η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα μία νόσος που χτυπάει κυρίως τους νέους και σε αντίθεση με τις περισσότερες νόσους που αφορούν την σπονδυλική μας στήλη, ο πόνος που προκαλεί, δεν ηρεμεί με τη ξεκούραση αλλά συνήθως επιδεινώνεται; Η ενημέρωση για τη συγκεκριμένη νόσο έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και η καθυστέρηση στη διάγνωσή της, μπορεί να επιδεινώσει δραματικά την εξέλιξη της νόσου στον ασθενή. Πολύ συχνά ο ασθενής μέχρι να μάθει από τι πάσχει χάνει έως και 10 χρόνια πηγαίνοντας από τη μία ειδικότητα γιατρών στην άλλη αφού εμπλέκονται παθολόγοι ορθοπαιδικοί και ρευματολόγοι.

Για αυτή τη χρόνια νόσο που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις της λεκάνης και προοδευτική αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης, στο πλαίσιο του Spetses Mini Marathon στις αρχές Οκτωβρίου, η Novartis Hellas, ξεκίνησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης, ενημερώνοντας 2.500 άτομα που συμμετείχαν στους αθλητικούς αγώνες και που έγιναν για 8η συνεχή φορά στο νησί των Σπετσών. Η εκστρατεία φέρει την επιστημονική αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).

Η Αγκυλoποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που ανήκει στην οικογένεια των Σπονδυλαρθρίτιδων, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ). Γενικά, οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και της σωματικής λειτουργίας, η οποία έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο ζωής των ασθενών με αποτέλεσμα το άγχος, την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη και την μειωμένη ικανότητα εργασίας. Συνήθως, προσβάλλει κυρίως άνδρες κατά τη διάρκεια της εφηβείας και κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Τα μέλη της οικογένειας των ασθενών με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο4.

Η Αγκυλoποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας, εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης. Απαιτείται ακτινογραφία και σπανιότερα μαγνητική απεικόνιση (MRI) της σπονδυλικής στήλης ή/και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας (ΑΣ) και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.