5 ερωτήματα για τη στυτική δυσλειτουργία

26-12-2016

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις σε 5 βασικά ερωτήματα που αφορούν τη στυτική δυσλειτουργία.

Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία;

Ένας πολύ συνοπτικός ορισμός της στυτικής δυσλειτουργίας είναι «Η αδυναμία ενός άντρα να έχει ή να διατηρήσει τη στύση του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής».

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτές είναι οι εξής :

  • Όταν ένας άντρας παρ’ όλο που έχει ερωτική επιθυμία δεν μπορεί να έρθει σε στύση.
  • Όταν ένας άντρας αδυνατεί να διατηρήσει αρκετά σκληρή τη στύση του, κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, έτσι ώστε να γίνει η εισχώρηση.
  • Όταν ένας άντρας παρ’ ότι διατηρεί σκληρή τη στύση του εκσπερματώνει πριν την εισχώρηση ή πολύ νωρίς μετά την εισχώρηση και
  • όταν ένας άντρας, ενώ έχει και ερωτική επιθυμία και την κατάλληλη σκληρή στύση, δεν μπορεί να εκσπερματώσει.

Αν μία από τις παραπάνω περιπτώσεις αποτελεί συχνό πρόβλημα στην ερωτική ζωή ενός άντρα ή ένα πρόβλημα που σταδιακά επιδεινώνεται, τότε πρέπει να εξεταστεί από ειδικό ουρολόγο – ανδρολόγο για την αντιμετώπισή του.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι μόνιμο;

Ένας άντρας που αντιμετωπίζει στυτική δυσλειτουργία δε σημαίνει πως δεν πρόκειται να αποκτήσει και πάλι στη σεξουαλική ζωή που είχε πριν την εμφάνιση του προβλήματος. Λύσεις υπάρχουν πολλές, αρκεί ο ασθενής να αναγνωρίσει την ύπαρξη του προβλήματος και να το αποδεχτεί, έτσι ώστε να προχωρήσει στην άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία του, συμβουλευόμενος πάντα έναν ειδικό ουρολόγο – ανδρολόγο. Συνεπώς, το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας θεραπεύεται, από κοινού με τον ειδικό γιατρό, ο οποίος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία και με την απαραίτητα καλή συνεργασία του ασθενούς, η σεξουαλική ζωή του θα επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

Πότε πρέπει να απευθυνθεί ένας ασθενής σε κάποιον ειδικό;

Όταν παρατηρηθεί η σταδιακή μεταβολή της στύσης, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της σεξουαλικής επαφής, τότε είναι καλό να επισκεφθεί κάποιον ειδικό ουρολόγο – ανδρολόγο, ώστε να προσδιοριστεί το πρόβλημα και να του δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;

Στις μέρες μας και με τις ραγδαίες εξελίξεις της ιατρικής, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες οι οποίες μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα, όσο δύσκολο κι αν είναι. Παρακάτω καταγράφονται 3 διαφορετικές γραμμές θεραπείας.

Φαρμακευτική αγωγή: Η χορήγηση κατάλληλων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στην κατάλληλη δόση και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μπορούν να δώσουν ένα τέλος στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ενδοπεϊκές ενέσεις: Οι ενδοπεϊκές ενέσεις περιλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμάκου με ένεση στο πέος. Τις περισσότερες φορές η συγκεκριμένη θεραπεία ακολουθείται όταν δεν παρατηρηθεί βελτίωση της στύσης μετά τη χορήγηση φαρμάκων.

Πεϊκή πρόθεση: Πρόκειται για μία συσκευή η οποία τοποθετείται στο πέος του άντρα με χειρουργική επέμβαση και βοηθά τον ασθενή να έχει την κατάλληλη στύση για να ολοκληρώσει τη σεξουαλική επαφή. Ουσιαστικά, η συσκευή αυτή μιμείται τη φυσική λειτουργία της στύσης και ο ασθενής μπορεί να έχει στύση όποτε και για όσο διάστημα το επιθυμεί. Η συγκεκριμένη θεραπεία ακολουθείται σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ούτε με τη χορήγηση φαρμάκων αλλά ούτε και με τις ενδοπεϊκές ενέσεις.

Η σύντροφός του ασθενούς μπορεί να βοηθήσει σε αυτό;

Ο ρόλος της συντρόφου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς και η παρότρυνσή του να επισκεφθεί έναν ειδικό είναι δύο από τα πιο σημαντικά βήματα για τη θεραπεία του ασθενούς. Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε πως κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας είναι πολύ σημαντικό η σύντροφος του ασθενούς να συνεχίσει να του δείχνει πόσο επιθυμητός είναι ερωτικά και πως συνεχίζει να επιθυμεί να έχει ερωτικές επαφές μαζί του.

Πηγή: http://www.imop.gr/sex/stytikh-dysleitourgia