5 λόγοι για να λατρέψετε το kale!

26-12-2016

Μπορεί στην άλλη μεριά του Ατλαντικού να έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα όμως το kale είναι ευρέως γνωστό με το όνομα λαχανίδα εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα λαχανικό το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο και το σπανάκι και το οποίο είναι παραφορτωμένο με θρεπτικά συστατικά, συνδυάζοντας αυτό που η λαϊκή ρύση λέει «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Γιατί να δοκιμάσετε και να αγαπήσετε το kale:

Λόγος 1ος: Για την ξεχωριστή του γεύση

Το kale έχει γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς και ξεχωριστή σαρκώδη υφή. Σε αντίθεση με το μαρούλι, το kale θα δώσει στη σαλάτα σας μία πιο γεμάτη αίσθηση, κάνοντας σας να χορταίνεται καλύτερα ενώ θα έχετε ξεφύγει από τα συνηθισμένα.

Λόγος 2ος: Για τις φυτικές του ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά των φρούτων, των λαχανικών και των σιτηρών ολικής άλεσης τα οποία καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι, συμβάλλοντας στην αίσθηση του κορεσμού μειώνοντας τις πιθανότητες να τσιμπολογήσετε! Ακόμη πιο σημαντικές όμως είναι οι ιδιότητες των φυτικών ινών που σχετίζονται με τη πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως η χοληστερίνη, το ζάχαρο και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Λόγος 3ος: Γιατί είναι ένας μικρός θησαυρός βιταμινών

Ένα μόλις φλιτζάνι λαχανίδας σας δίνει το 200% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α απαραίτητη για τα μάτια, την πρόληψη της ωχρής κηλίδας, αλλά και ένα απαλό και ενυδατωμένο δέρμα. Καλύπτει επίσης και με το παραπάνω τις ανάγκες ενός μέσου ενήλικα στην ισχυρά αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία όπως έχετε πιθανά ακούσει βοηθάει και στον σχηματισμό κολλαγόνου του δέρματος, των μαλλιών, των ούλων, των χόνδρων κλπ. Αφήσαμε για το τέλος το εντυπωσιακό νούμερο του 680% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ, που δίνει ένα μόνο φλιτζάνι λαχανίδα, εξασφαλίζοντας πως το αίμα σας είναι όσο λεπτό όσο χρειάζεται (προσοχή χρειάζεται εάν παίρνετε αντιπηκτική αγωγή).

Λόγος 4ος: Γιατί έχει ρόλο pass partout- από σαλάτες μέχρι μαργαρίτες

Χρησιμοποιείστε το kale σε διάφορες παραλλαγές:

  • Κλασσική σαλάτα, με πιο τραγανή όμως υφή. Συνδυάστε με σπανάκι, μαρούλι, λόλα και γαρνίρετε με ελαιόλαδο.
  • Σοτάρετε το στο τηγάνι με παντζάρια, προσθέστε φέτα και θα έχετε ένα πλήρες γεύμα
  • Προσθέστε το σε μακαρονάδες, αφού πρώτα το έχετε βράσει διατηρώντας όμως την τραγανή του υφή. Ταιριάζει πολύ όμορφα με θαλασσινά ή σάλτσα pesto.
  • Προσθέστε το σε σάντουιτς, ομελέτες, πίτσες, quiche όπως θα κάνατε με κάθε άλλη πρασινάδα.
  • Φτιάξτε τραγανά τσιπς, βάζοντας το kale στο φούρνο για 20- 25 λεπτά και πασπαλίζοντας με ελαιόλαδο και τριμμένη παρμεζάνα.
  • Η σαρκώδης υφή το καθιστά άριστο υλικό για smoothies, δίνοντας σας μία γερή δόση βιταμινών για να συνεχίσετε την ημέρα σας. Για τους ίδιους λόγους χρησιμεύει πολύ καλά και σαν συστατικό σε βελουτέ σούπες.
  • Για τους πιο τολμηρούς δοκιμάστε να ετοιμάσετε daiquiri με kale και ginger!

Λόγος 5ος: Για όλα τα παραπάνω που σας φέρνουν πιο κοντά στην ευεξία και την καλή υγεία!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

USDA National Nutrient Database for Standard Reference. 

http://ndb.nal.usda.gov/

Recipes adapted from:

Cookinglight.

http://www.cookinglight.com/search/site/kale