5 tips του διαιτολόγου που πρέπει να αγνοήσετε τις γιορτές!

26-12-2016

Τις μέρες αυτές το διαδίκτυο γεμίζει με συμβουλές διατροφής για το πως να «αποφύγετε τα κιλά των εορτών» ή «πως να περιορίσετε τις θερμίδες στο γιορτινό τραπέζι». Παρότι όλες αυτές οι προτάσεις είναι στην πλειοψηφία τους επιστημονικά ή εμπειρικά τεκμηριωμένες, το νόημα των εορτών είναι πως δεν υπάρχουν «πρέπει». Ειδικότερα τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με την απόλαυση, είτε αυτό αφορά τις στιγμές με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, είτε αφορά το φαγητό! Για όσους όμως προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους, ακόμη και αυτή η περίοδος χρειάζεται υπομονή, επιμονή, πρόγραμμα και προσήλωση στο στόχο.

Διαβάζοντας τις αμέτρητες συμβουλές σε διάφορα sites ή blogs επιλέξτε να εφαρμόσετε εκείνες που ταιριάζουν στο δικό σας χαρακτήρα ή πρόγραμμα. Όταν όμως πέσετε επάνω στους 5 διατροφικούς μύθους που ακολουθούν, πείτε όχι και δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

1. Βρείτε τρόπους να κάνετε τις συνταγές των Χριστουγέννων περισσότερο υγιεινές. Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως υπάρχουν τρόποι να βάλετε λιγότερη ζάχαρη στο κέικ, ή να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο. Και τα μυστικά αυτά αποτελούν εξαιρετικές λύσεις, όλο τον υπόλοιπο χρόνο εκτός από τα Χριστούγεννα. Μην μειώσετε την γεύση των αγαπημένων σας φαγητών, αλλά ελέγξτε την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

2. Δοκιμάστε λίγο απ’ όλα. Μπορεί η λογική να λέει πως εάν δοκιμάσετε λίγο απ’ όλα τα φαγητά θα αποφύγετε να πέσετε με τα μούτρα σε ένα, αυτό όμως που έχει παρατηρηθεί είναι πως όταν κανείς έχει πολλές επιλογές, τείνει να τρώει παραπάνω απ’ ότι και ο ίδιος θα περίμενε. Κάντε μία λίστα με τα 3 ή 4 αγαπημένα σας φαγητά και δοκιμάστε αυτά στο γιορτινό τραπέζι. Μην αφήσετε να σας παρασύρουν φαγητά που σας αφήνουν αδιάφορους, γιατί σίγουρα δεν έρχονται χωρίς θερμίδες.

3. Φάτε λιγότερο πριν και μετά, για να απολαύσετε το γιορτινό τραπέζι. Η πρακτική αυτή δημιουργεί την πεποίθηση πως το Χριστουγεννιάτικο γεύμα είναι η πρώτη και τελευταία απόλαυση τις ημέρες των εορτών. Η θεωρία του «στερούμε τώρα, για να φάω μετά» είναι λανθασμένη εξ ορισμού για 2 λόγους. Πρώτον γιατί το νόημα της δίαιτας δεν είναι η στέρηση, αλλά η ισορροπία σε κάθε κοινωνική περίσταση και έκφανση της ζωής. Δεύτερον, εάν περιοριστείτε τότε με μαθηματική ακρίβεια θα ξεσπάσετε στους Χριστουγεννιάτικους πειρασμούς και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό. Κρατήστε τις ισορροπίες στο μέτρο του δυνατού πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των γιορτών.

4. Πιείτε πολύ νερό με το φαγητό. Ένα ποτήρι νερό πριν και μετά το φαγητό μπορεί να συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε διότι μπορεί τα υγρά να σας φουσκώσουν στιγμιαία, στο βάθος του χρόνου όμως θα πεινάσετε ακόμη περισσότερο.

5. Δώστε έμφαση στην πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη, που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο κρέας, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά και στα όσπρια, αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για αυτόν και άλλους πολλούς λόγους θα πρέπει οι πρωτεϊνικές πηγές να καταλαμβάνουν το ¼ ενός πιάτου. Εξίσου όμως σημαντικά για ένα γεύμα είναι οι υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, ζύμες) και τα λαχανικά. Για παράδειγμα εάν δεν φάτε καταναλώσετε υδατάνθρακες, τα επίπεδα της ενέργειάς σας θα κατρακυλήσουν κάνοντάς σας πιθανά να αναζητήσετε μεγαλύτερη μερίδα γλυκού. Όσο για τα λαχανικά τα λόγια είναι περιττά. Τα θρεπτικά συστατικά και οι φυτικές ίνες που περιέχουν σας χορταίνουν με ισορροπημένο τρόπο.

Οι πολυτιμότερες συμβουλές για τη διατροφή σας αυτά τα Χριστούγεννα κρύβονται στις παρακάτω απλές σκέψεις:

  • Έχετε πάντα την ισορροπία και την ποσότητα στο μυαλό σας.
  • Μην στερηθείτε, αλλά απολαύστε με μέτρο.
  • Γυμναστείτε περισσότερο.
  • Επιλέξτε φαγητά που αξίζουν τη θυσία.
  • Μην ξεχνάτε ποτέ το στόχο σας.

 Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com