50.000-60.000 άτομα κάθε χρόνο “χάνονται” από τον ελληνικό πληθυσμό

09-03-2017

Ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της χώρας καταγράφει νέα μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία κάθε χρονιά 50.000-60.000 άτομα «χάνονται» από τον ελληνικό πληθυσμό! Όπως δήλωσε ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρωνας Κοτζαμάνης – μιλώντας στο ΑΠΕ- «γηράσκουμε όλο και περισσότερο και με μεγαλύτερη ταχύτητα». Εκτίμησε δε ότι «ο πληθυσμός της χώρας μέσα στην επόμενη εικοσαετία θα μειωθεί με βάση τα διάφορα σενάρια κατά 500.000 έως και ένα εκατομμύριο άτομα».

«Το θέμα είναι πως μειούμενος ο πληθυσμός μας αλλάζει και στη σύνθεση του κατά ηλικία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε 20 με 30 χρόνια (…) θα είμαστε πολύ πιο γηρασμένοι και αυτό δεν αφορά μόνο τους άνω των 65, αλλά και τους άνω των 85, που θα ‘ζυγίζουν’ όλο και περισσότερο» ανέφερε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα μειώνεται «ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας, τουτέστιν ο πληθυσμός 20 έως 70 ετών (…) και ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι τάσεις αυτές δεν εμφανίστηκαν με τη σημερινή κρίση αλλά έχουν «βάθος εικοσαετίας», με την οικονομική κρίση να «έχει φέρει μια επιτάχυνση στα γεγονότα». Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση μιας ενδεχόμενης λύσης για το πρόβλημα ο Καθηγητής σημειώνει πως “το θέμα είναι να προσχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε με βάση το τι γίνεται (ώστε) να μπορέσουμε να ανατρέψουμε κάποια πράγματα” ενώ ως πιθανή άμεση παρέμβαση περιγράφει την ανάγκη να μειωθεί η έξοδος Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών από τη χώρα: “αυτοί που είναι εδώ, να μη φεύγουν” τονίζει.