Τρώω με νου: 6 tips για να σκέφτομαι πριν φάω

26-12-2016

Πόσες φορές έχει τύχει να γυρίσεις σπίτι μετά τη δουλεία και να φάς ό,τι βρεις μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας; Ή πόσες φορές κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση και μηχανικά αναζητάς να φας μια λιχουδιά;

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να σκεφτείς πολλές ακόμη στιγμές στην καθημερινότητά σου στις οποίες βάζεις το συναίσθημα πριν από την λογική και καταλήγεις να τρως κάτι λιγότερο υγιεινό. Χρησιμοποιώντας ορισμένες απλές τεχνικές μπορείς να μάθεις να τρως με νου και σκέψη. Πριν λοιπόν υποκύψεις σε έναν διατροφικό πειρασμό, εξάσκησε αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν “mindful eating”, δηλαδή πάρε την κατάσταση στα χέρια σου: πεινάς πραγματικά ή είναι ένα παιχνίδι του μυαλού σου;

 1. Μάθε να τρως αργά

Ξεκίνα με ένα γεύμα την εβδομάδα κατά το οποίο θα κάνεις το φαγητό προτεραιότητα. Μάσα κάθε πιρουνιά καλά και μεταξύ της κάθε μπουκιάς ακούμπησε τα μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι.

 2. Απέφυγε ό,τι μπορεί να σου τραβήξει την προσοχή

Μην κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Δουλεύεις μπροστά στο υπολογιστή; Κάνε ένα γρήγορο διάλειμμα και φάε το σάντουιτς σου μακριά από το γραφείο σου. Έχεις συνηθίσει να τρως μπροστά στην τηλεόραση; Δοκίμασε να φας το βραδινό σου με κλειστή την τηλεόραση, συγκεντρώνοντας όλη την προσοχή στο γεύμα σου.

 3. Μην περιμένεις μέχρι να πεινάσεις όσο δεν πάει άλλο για να φας

Προτίμησε να κρατάς το στομάχι σου γεμάτο τρώγοντας ανά 2 με 3 ώρες. Ένα μικρό σνακ πριν το κυρίως γεύμα σου, παραδείγματος χάριν ένα φρούτο, θα σε βοηθήσει να φτάσεις πιο χορτάτος/η στο τραπέζι. Έτσι δεν θα πέσεις «με τα μούτρα» στο φαγητό και θα μπορέσεις να κάνεις μια πιο σωστή επιλογή σε ό,τι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του γεύματός σου.

 4. Σκέψου εάν πεινάς πραγματικά

Πριν τσιμπολογήσεις κάτι σκέψου ένα πραγματικά το έχεις ανάγκη. Από το 1 μέχρι το 10 πόσο πεινάς; Πριν ενδώσεις περίμενε 15 λεπτά και απασχόλησε το μυαλό σου με κάτι άλλο, για παράδειγμα πιες λίγο νερό, διάβασε τα email σου, πήγαινε μια βόλτα, και ένα συνεχίζεις να θες να φας κάτι αυτό σημαίνει πως πεινάς πραγματικά.

 5. Μην αφήσεις τις αρνητικές σκέψεις να σε καταβάλουν

«Έχω φάει πολύ άσχημα σήμερα», «Ποτέ δεν θα μπορέσω να φτάσω στα κιλά που θέλω», «Πώς θα τα καταφέρω;». Οι σκέψεις δεν είναι γεγονότα, μην είσαι  αντιδραστικός με τα αρνητικά συναισθήματά σου.

 6. Το φαγητό είναι απόλαυση!

Βγες από τον αυτόματο πιλότο, μην τρως το ίδιο πρωινό κάθε μέρα, άλλαξε την καθημερινότητα σου. Στρώσε όμορφα το τραπέζι πριν καθίσεις να φας, και διακόσμησε το πιάτο σου έτσι ώστε να είναι λαχταριστό! Τέλος χρησιμοποίησε όλες σου τις αισθήσεις για να φας, μύρισε μία φρεσκοκομμένη τυρόπιτα ή αισθάνσου την απαλή υφή ενός γιαουρτιού. Απόλαυσε το γεύμα σου από την αρχή μέχρι το τέλος.

 Θέλει προσπάθεια, επιμονή και υπομονή για να κατανοήσεις την διαφορά μεταξύ συναισθηματικής πείνας, πραγματικής πείνας και του αισθήματος κορεσμού. Όταν όμως τα καταφέρεις η ηθική ανταμοιβή θα είναι μεγάλη!

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Επιστήμων Τροφίμων και Ειδικός Διατροφής

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

 

 

 

Πηγές:

1. Washington Post. Mindfulness: Is it a fad or a powerful life-changing coping skill? A look at the science. Amanda Mascarelli. 10/3/2014. http://www.washingtonpost.com/national/health-science/mindfulness-is-it-a-fad-or-a-powerful-life-changing-coping-skill-a-look-at-the-science/2014/03/07/a43d36f4-a2ed-11e3-8466-d34c451760b9_story.html . Last accessed 25/3/2014.

2. Harvard Health Publications. Mindful Eating. Feb 2011. http://www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Health_Letter/2011/February/mindful-eating . Last accessed 25/3/2014.

3. National Eating Disorders Association.  7 Mindful Eating Tips. Susan Albers. http://www.uhs.berkeley.edu/eda/7Mindful.pdf . Last accessed 25/3/2014.