ΤΖΟΡΤΖ ΓΟΥΟΛΝΤ

George Wald
11-04-2021

Ο Τζορτζ Γουόλντ (18 Νοεμβρίου 1906 – 12 Απριλίου 1997) ήταν Αμερικανός επιστήμονας που μελέτησε χρωστικές στον αμφιβληστροειδή. Κέρδισε ένα μερίδιο από το Νόμπελ Ιατρικής το 1967 με τους Haldan Keffer Hartline και Ragnar Granit.

Το 1970, ο Γουόλντ προέβλεψε ότι «ο πολιτισμός θα τελειώσει μέσα σε 15 ή 30 χρόνια, εκτός εάν ληφθούν άμεσα μέτρα ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα».
Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, ο Γουόλντ ανακάλυψε ότι η βιταμίνη Α ήταν συστατικό του αμφιβληστροειδούς. Τα περαιτέρω πειράματά του έδειξαν ότι όταν η χρωστική ροδοψίνη εκτέθηκε στο φως, απέδωσε την πρωτεΐνη οψίνη και μια ένωση που περιείχε βιταμίνη Α. Αυτό υποδηλώνει ότι η βιταμίνη Α ήταν απαραίτητη για τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Στη δεκαετία του 1950, ο Γουόλντ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν χημικές μεθόδους για να εξάγουν χρωστικές από τον αμφιβληστροειδή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα φασματοφωτόμετρο, μπόρεσαν να μετρήσουν την απορρόφηση φωτός των χρωστικών. Δεδομένου ότι η απορρόφηση του φωτός από τις χρωστικές του αμφιβληστροειδούς αντιστοιχεί στα μήκη κύματος που ενεργοποιούν καλύτερα τα κύτταρα των φωτοϋποδοχέων, αυτό το πείραμα έδειξε τα μήκη κύματος που το μάτι μπορούσε να ανιχνεύσει καλύτερα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα κύτταρα της ράβδου αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του αμφιβληστροειδούς, αυτό που ο Γουόλντ και οι συνεργάτες του μέτρησαν συγκεκριμένα ήταν η απορρόφηση της ροδοψίνης, της κύριας φωτοχρωστικής στις ράβδους. Αργότερα, με μια τεχνική που ονομάζεται μικροφασματοφωτομετρία, μπόρεσε να μετρήσει την απορρόφηση απευθείας από τα κύτταρα και όχι από ένα εκχύλισμα των χρωστικών. Αυτό επέτρεψε στον Γουόλντ να προσδιορίσει την απορρόφηση των χρωστικών στα κύτταρα του κώνου.