ΛΙΛΙΑΝ ΓΚΙΛΜΠΡΕΘ

Λίλιαν Έβελιν Γκίλμπρεθ
22-05-2021

Η Λίλιαν Έβελιν Γκίλμπρεθ (24 Μαΐου 1878 – 2 Ιανουαρίου 1972) ήταν Αμερικανίδα ψυχολόγος, βιομηχανικός μηχανικός, σύμβουλος και εκπαιδευτικός που ήταν από νωρίς πρωτοπόρος στην εφαρμογή της ψυχολογίας στις μελέτες χρόνου και κίνησης. Την περιέγραψαν τη δεκαετία του 1940 ως «μια ιδιοφυΐα στην τέχνη της ζωής». Η Γκίλμπρεθ, μια από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς που κέρδισε διδακτορικό, θεωρείται η πρώτη βιομηχανική/οργανωσιακή ψυχολόγος.

Αυτή και ο σύζυγός της, Frank Bunker Gilbreth, ήταν ειδικοί στην απόδοση που συνέβαλαν στη μελέτη της βιομηχανικής μηχανικής, ειδικά στους τομείς της μελέτης κίνησης και των ανθρώπινων παραγόντων. Το Cheaper by the Dozen (1948) και το Belles on Their Toes (1950), γραμμένο από δύο από τα παιδιά τους (Ernestine και Frank Jr.) αφηγούνται την ιστορία της οικογενειακής τους ζωής και περιγράφουν πώς εφαρμόστηκαν οι μελέτες χρόνου και κίνησης στον οργανισμό. και τις καθημερινές δραστηριότητες της πολυμελούς οικογένειάς τους. Και τα δύο βιβλία έγιναν αργότερα ταινίες μεγάλου μήκους.

Για περισσότερα από σαράντα χρόνια, η καριέρα της Γκίλμπρεθ συνδύαζε την ψυχολογία με τη μελέτη της επιστημονικής διαχείρισης και της μηχανικής. Συμπεριέλαβε επίσης τις προοπτικές της ως σύζυγος και μητέρα στο ερευνητικό, συγγραφικό και συμβουλευτικό έργο της. Η Γκίλμπρεθ έγινε πρωτοπόρος σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως βιομηχανική και οργανωτική ψυχολογία. Βοήθησε τους βιομηχανικούς μηχανικούς να αναγνωρίσουν τη σημασία των ψυχολογικών διαστάσεων της εργασίας. Επιπλέον, έγινε η πρώτη Αμερικανίδα μηχανικός που δημιούργησε μια σύνθεση ψυχολογίας και επιστημονικής διαχείρισης. (Η Γκίλμπρεθ εισήγαγε την έννοια της χρήσης ψυχολογίας για τη μελέτη της διαχείρισης στο Συνέδριο του Κολλεγίου Dartmouth για την Επιστημονική Διοίκηση το 1911.)

Εκτός από την από κοινού διαχείριση της Gilbreth Incorporated, της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων και μηχανικών τους, η Lillian και ο Frank έγραψαν πολυάριθμες δημοσιεύσεις ως μοναδικοί συγγραφείς, καθώς και συν-συγγραφείς πολλών βιβλίων και περισσότερων από πενήντα εργασιών για μια ποικιλία επιστημονικών θεμάτων. Ωστόσο, στις κοινές τους εκδόσεις η Λίλιαν δεν ονομαζόταν πάντα ως συν-συγγραφέας, πιθανώς λόγω των ανησυχιών των εκδοτών για μια γυναίκα συγγραφέα. Αν και τα διαπιστευτήριά της περιελάμβαναν διδακτορικό στην ψυχολογία, πιστώνεται λιγότερο συχνά στις κοινές τους δημοσιεύσεις από τον σύζυγό της, ο οποίος δεν φοίτησε στο κολέγιο.

Οι Γκίλμπρεθ ήταν βέβαιοι ότι οι επαναστατικές ιδέες του Frederick Winslow Taylor δεν θα ήταν ούτε εύκολο να εφαρμοστούν ούτε επαρκείς. Η εφαρμογή τους θα απαιτούσε σκληρή δουλειά από μηχανικούς και ψυχολόγους για να είναι επιτυχείς. Οι Γκίλμπρεθ πίστευαν επίσης ότι η επιστημονική διαχείριση, όπως διατυπώθηκε από τον Taylor, υστερούσε όταν επρόκειτο να διαχειριστεί το ανθρώπινο στοιχείο στο πάτωμα του καταστήματος. Οι Γκίλμπρεθ βοήθησαν να διατυπωθεί μια εποικοδομητική κριτική στον Taylorism. αυτή η κριτική είχε την υποστήριξη άλλων επιτυχημένων μάνατζερ.