6 βήματα προς το τέλειο σάντουιτς!

26-12-2016

Είναι τόσο εύκολο και τόσο πρακτικό που περίπου το 50% των ατόμων καταναλώνει ένα σάντουιτς κάθε ημέρα! Μπορεί όμως ένα σάντουιτς να είναι ταυτόχρονα γευστικό και χαμηλό σε θερμίδες χωρίς να είναι «βαρετό»; Όλα είναι θέμα αρχιτεκτονικής και τα βήματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να χτίσετε το τέλειο σάντουιτς!




Βήμα 1ο: Όλα γίνονται για το ψωμί!

  • Η καλύτερη συμβουλή είναι να επιλέξετε ένα είδος που έχει υπέροχη γεύση από μόνο του.
  • Προτιμείστε ψωμί ολικής άλεσης για περισσότερες φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
  • Κόψτε το ψωμί σε λεπτές φέτες.
  • Εάν προσέχετε τη διατροφή σας προτιμήστε ψωμί του τοστ που περιέχει συγκεκριμένες θερμίδες ή μία αραβική πίτα.
  • Επιλέξτε ένα ψωμί που είναι τραγανό στις άκρες και μαλακό στο κέντρο.
  • Εάν το περιεχόμενο του σάντουιτς είναι μαλακό και υδαρές προτιμήστε να φρυγανίσετε το ψωμί για να δώσετε στο σάντουιτς μία τραγανή υφή.

 


Βήμα 2ο: Η σος θα το απογειώσει

  • Με τον όρο σος δεν εννοούμε απαραίτητα κάποια έτοιμη σάλτσα του εμπορίου, αλλά το συστατικό εκείνο που θα προσφέρει υγρασία στο σάντουιτς και θα μαλακώσει λίγο το ψωμί.
  • Η σος θα «μονώσει» το σάντουιτς γι αυτό προτιμήστε να την αλείψετε και στις 2 φέτες του ψωμιού.
  • Αποφύγετε έτοιμες σος με πολλές θερμίδες ζάχαρη και λιπαρά.
  • Πείτε ναι σε: μαγιονέζα light, μουστάρδα, ελαιόλαδο, σπιτικό πελτές ντομάτας, γιαούρτι με μπαχαρικά, κατίκι Δομοκού.
  • Πείτε όχι σε: μαγιονέζα, κέτσαπ, βούτυρο.
  • Τολμήστε να αναμίξετε συστατικά όπως ο τόνος και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο με τη σος για περισσότερο σταθερό αποτέλεσμα.
 

 

Βήμα 3ο: Πανδαισία χρωμάτων

  • Τα λαχανικά, η ακόμα και τα φρούτα, θα χαρίσουν φρεσκάδα, υφή, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες στο γεύμα σας.
  • Στα λαχανικά «ο ουρανός είναι το όριο» όπως λένε και οι ειδικοί των σάντουιτς, οι Αμερικάνοι! Κόψτε λεπτές φέτες από τα αγαπημένα σας λαχανικά και τοποθετείστε τα στρατηγικά.
  • Μερικές ιδέες: Ντομάτα, λιαστές ντομάτες, αγγούρι, πράσινα λαχανικά, καρότο, κολοκύθι, μανιτάρια, πιπεριές, παντζάρια, αβοκάντο, κρεμμύδι, τουρσί.
  • Εκμεταλλευτείτε τη σαλάτα της «προηγούμενης ημέρα» που έχει ήδη μαλακώσει και έχει ζουμερή υφή.
  • Σοτάρετε ή ψήστε τα λαχανικά στο φούρνο.
  • Δοκιμάστε να συνδυάσετε λαχανικά με φρούτα, όπως είναι τα αποξηραμένα σύκα με το κατίκι Δομοκού, λεπτές φέτες μήλου, αχλαδιού ή εσπεριδοειδών με πράσινα λαχανικά, σταφύλι με κοτόπουλο ή τόνο.
 
 


Βήμα 4ο: Πρωτεΐνη για να σας «κρατήσει»

  • Για να μετατρέψετε το σάντουιτς σε ένα πλήρες γεύμα χρειάζεστε υδατάνθρακες από το ψωμί, φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά και φυσικά το συστατικό εκείνο που θα σας χορτάσει μέχρι τo επόμενο γεύμα και αυτό είναι η πρωτεΐνη.
  • Ξεφύγετε από το κλασικό τυρί και τη γαλοπούλα και δοκιμάστε νέες γεύσεις.
  • Εκμεταλλευτείτε κρέας ή κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα και κόψτε το σε πολύ μικρά κομμάτια με το μαχαίρι μέχρι να πάρει σχεδόν την υφή κιμά.
  • Η κονσέρβα τόνου σε νερό αναμεμειγμένη με μπαχαρικά και λίγο γιαούρτι είναι ασφαλής λύση.
  • Το αυγό αγαπά πολύ τη λάιτ μαγιονέζα.
  • Δοκιμάστε να ετοιμάσετε «πουρέ» στο μπλέντερ από φασόλια κονσέρβα ή τα όσπρια της προηγούμενης μέρας. Συνδυάζονται άριστα με πιο σκληρό ψωμί, εξαιτίας της μαλακής υφής που έχουν τα ίδια.
  • Αποφύγετε: τηγανητά, αλλαντικά, μπέικον, μεγάλες ποσότητες τυριού
 

 

Βήμα 5ο: Κάποια πράγματα μπαίνουν επάνω!

  • Η σος όπως είπαμε πάει απευθείας επάνω στο ψωμί.
  • Τα πιο «βαριά» συστατικά βρίσκουν καλύτερα τη θέση τους κάτω κάτω.
  • Τα πιο «ελαφριά» λαχανικά μπαίνουν ιδανικά πιο ψηλά.
  • Αποφύγετε να βάλετε 2 συστατικά που γλιστρούν, για παράδειγμα ντομάτα και αγγούρι, το ένα πάνω από το άλλο.
  • Μην υπερφορτώνετε το σάντουιτς γιατί τι χειρότερο από το να «ξεγλιστρήσουν» τα υλικά του σάντουιτς;
 

 

Βήμα 6ο: Κόψτε το μαχαίρι!

Η πιο μαγική στιγμή για ένα γεύμα με σάντουιτς είναι όταν το κόβετε και μπορείτε να διακρίνετε όλες τις διαφορετικές στρώσεις των υλικών. Κόψτε το σάντουιτς σε 2 ή 3 κομμάτια. Έτσι θα αποφύγετε να το καταναλώσετε λαίμαργα, επιτρέποντας στον εαυτό σας να το απολαύσει με όλες του τις αισθήσεις!

Το πιο ωραίο σάντουιτς είναι αυτό που αρέσει σε εσάς! Καλή απόλαυση!

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com