600 μέρες ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των οφειλών προς τους Προμηθευτές Επιστημών και Υγείας!

26-12-2016

Τον πλήρη αφανισμό των προμηθευτών διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προαναγγέλλει οΣύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν το Υπουργείο Οικονομικών να δίνει τη «χαριστική βολή», με νέο ‘κούρεμα’  στις οφειλές του προς τους προμηθευτές, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου (Σεπτέμβριος 2012), υπερβαίνουν τα €1,8 δις για προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν προσφερθεί ακόμα και πριν από το 2010!

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος στις ανεκπλήρωτες εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ήθελαν με την έλευση της πολυπόθητης δόσης των €34,3 δις να πληρωθεί μέρος των οφειλών των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ενώ τελικά μόνο €164 εκ. πήγαν για τις ανάγκες της Υγείας και συγκεκριμένα στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς βεβαίως να τακτοποιηθεί οποιαδήποτε οφειλή προς τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού! Η καθυστέρηση αυτή από μόνη της αντιβαίνει στα θεμιτά συναλλακτικά ήθη αλλά και στη θεσπισμένη νομοθεσία, που προβλέπει βάσει του ΠΔ 166/03 για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές, εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου εντός 60 ημερών.Πρόσφατη έρευνα μάλιστα μεταξύ των μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείαςδείχνει ότι:

–  το 22% των οφειλών προέρχεται από χρεώσεις πριν από το 2010
–  το 6% από το 2010
–  το 14% τουλάχιστον από τις πωλήσεις του 2011

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος αποπληρωμής να έχει εκτιναχθεί πάνω από 600 ημέρες, όταν ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός δείκτης δεν υπερβαίνει τις 100 ημέρες!

Το ΔΣ του ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας τονίζει για μια ακόμα φορά, «Τα υπέρογκα  χρέη της Πολιτείας προς τους προμηθευτές δεν αποτελούν ‘οιονεί οφειλές’ και αυτό οφείλει η Πολιτεία να το κατανοήσει και να το σεβαστεί. Με τη στάση της αυτή δυστυχώς έχει ωθήσει ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών στη χρεοκοπία, ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων στην ανεργία, ενώ αρκετά νοσοκομεία δεν έχουν υλικά για να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες στους ασθενείς! Οι προμηθευτές, παρά τη θέλησή τους, αδυνατούν πλήρως να αναστρέψουν από μόνοι τους την παραπάνω κατάσταση αφού και οι ίδιοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από αλλεπάλληλα χτυπήματα, όπως τα ‘κουρεμένα’ ομόλογα, τον μη συμψηφισμό χρεών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, τις δυσκολίες έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες, τις καθυστερήσεις στη διεξαγωγή διαγωνισμών με ευθύνη του Δημοσίου, και άλλα πολλά. Ένα νέο εκβιαστικό ‘κούρεμα’ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θασημάνει, απλά, τον πλήρη αφανισμό του κλάδου, κάτι στο οποίο δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να συναινέσουμε, τόσο για τη διασφάλιση της υγιούς επιχειρηματικότητας όσο και για τη διασφάλιση πολύτιμων θέσεων εργασίας και της Υγείας των Ελλήνων ασθενών.

Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν οι εξαγγελίες περί δημιουργίας κλίματος τόνωσης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας θα μεταφράζονται σε έργα ή είναι μόνο για πολιτική κατανάλωση. Ένα ‘κούρεμα’ της τάξης του 15% θα έχει ως άμεση συνέπεια την απώλεια 1.000 και πάνω θέσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις μας, στυλοβάτες του συστήματος Υγείας, έχουν βολικά και διαχρονικά στοχοποιηθεί ώστε το σύστημα Υγείας να τροφοδοτείται μεν, να μην πληρώνει δε, και αυτό δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί.»