ΜΠΕΡΤ ΖΑΚΜΑΝ

Bert Sakmann
11-06-2021

Ο Μπερτ Ζάκμαν (12 Ιουνίου 1942 – ) είναι Γερμανός κυτταροφυσιολόγος. Μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής με τον Erwin Neher το 1991 για την εργασία τους σχετικά με τη «λειτουργία των καναλιών μεμονωμένων ιόντων στα κύτταρα» και την εφεύρεση του σφιγκτήρα επιθέματος. Ο Bert Sakmann ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και είναι Επίτιμο Επιστημονικό Μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Max Planck στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Από το 2008 ηγείται μιας επίτιμης ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Νευροβιολογίας Max Planck.

Ο Ζάκμαν γεννήθηκε στη Στουτγάρδη. Γράφτηκε στο Volksschule στο Lindau και ολοκλήρωσε το γυμνάσιο Wagenburg στη Στουτγάρδη το 1961. Σπούδασε ιατρική από το 1967 και μετά στο Tübingen, το Freiburg, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Μόναχο. Αφού ολοκλήρωσε τις ιατρικές του εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου, έγινε βοηθός ιατρού το 1968 στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ εργάστηκε επίσης ως επιστημονικός βοηθός (Wissenschaftlicher Assistant) στο Max-Planck-Institut für Psychiatrie του Μονάχου, στο Τμήμα Νευροφυσιολογίας Otto Detlev Creutzfeldt.
Το 1971 μετακόμισε στο University College του Λονδίνου, όπου εργάστηκε στο Τμήμα Βιοφυσικής υπό τον Bernard Katz. Το 1974 ολοκλήρωσε την ιατρική του διατριβή, με τίτλο Elektrophysiologie der neuralen Helladaptation in der Katzenretina (Ηλεκτροφυσιολογία της προσαρμογής του νευρικού φωτός στον αμφιβληστροειδή της γάτας) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν.

Στη συνέχεια (ακόμα το 1974), ο Ζάκμαν επέστρεψε στο εργαστήριο του Otto Creutzfeldt, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε μετακομίσει στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Βιοφυσική Χημεία στο Γκέτινγκεν. Ο Ζάκμαν εντάχθηκε στην ομάδα βιολογίας μεμβράνης το 1979.

Το 1990 δέχτηκε μια θέση στη Σχολή Φυσικών Επιστημών της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε τακτικός καθηγητής πανεπιστημίου στη Βιολογική Σχολή της Χαϊδελβέργης.

Στις 2 Ιουνίου 2009, ο Peter Gruss, πρόεδρος της Max Planck Society, ανακοίνωσε ότι ο Ζάκμαν θα υπηρετούσε ως επιστημονικός διευθυντής του Max Planck Florida Institute, της βιοϊατρικής ερευνητικής μονάδας του οργανισμού στο Florida Atlantic University στο Jupiter της Φλόριντα.