ΑΛΦΡΕΝΤ ΑΛΜΠΕΡΤΣ

Alfred Alberts
15-06-2021

Ο Άλφρεντ Άλμπερτς (16 Μαίου 1931 – 16 Ιουνίου 2018) ήταν Αμερικανός βιολόγος, που ανακάλυψε την πρώτη στατίνη (λοβαστατίνη), μια ουσία που μειώνει την υψηλή χοληστερίνη.

Μη κατέχοντας ούτε διδακτορικό ούτε ιατρικό πτυχίο – είχε ολοκληρώσει μαθήματα για το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ αλλά ποτέ δεν έγραψε τη διατριβή του – εργάστηκε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), έλαβε θέση θητείας στο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και πέρασε τις δύο τελευταίες δεκαετίες της καριέρας του αναπτύσσοντας φάρμακα για τη Merck. Ο Άλμπερτς αναζήτησε μια ουσία που θα ανέστειλε τη δραστηριότητα του ενζύμου HMG-CoA αναγωγάση, το οποίο οι ερευνητές βρήκαν ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης της LDL χοληστερόλης.

Με άλλα λόγια, έψαχνε το φάρμακο κατά της χοληστερίνης.

Συναγωνίζοντας μια ομάδα ερευνητών από την Ιαπωνία με επικεφαλής τον βιοχημικό Akira Endo, ο οποίος ενώ εργαζόταν στην φαρμακευτική εταιρεία Sankyo το 1976 είχε ανακαλύψει το φάρμακο μεβαστατίνη που μείωνε την LDL χοληστερόλη, ο Άλμπερτς άρχισε να εξετάζει πιθανές ενώσεις από αυτές που παράγονται από χημικούς της εταιρίας Merck και από φυσικές πηγές.