ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ

Daniel Hale Williams
03-08-2021

Ο Ντάνιελ Χέιλ Γουίλιαμς (18 Ιανουαρίου 1856 – 4 Αυγούστου 1931) ήταν Αφροαμερικανός χειρουργός, ο οποίος το 1893 πραγματοποίησε αυτό που αναφέρεται ως «η πρώτη επιτυχημένη επέμβαση καρδιάς». Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Provident του Σικάγο, το οποίο ίδρυσε το 1891 ως το πρώτο μη διαχωρισμένο νοσοκομείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νοσοκομείο του Γουίλιαμς είχε επίσης μια σχετική σχολή νοσηλευτικής για Αφροαμερικανούς. Το 1913, ο Γουίλιαμς εξελέγη ως το μόνο αφροαμερικανό μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών. Η περίφημη επέμβαση της καρδιάς του ήταν μια χειρουργική επέμβαση στο περικάρδιο για την αποκατάσταση μιας πληγής.

Το 1893, ο Γουίλιαμς έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που έχει καταγραφεί που έκανε επιτυχώς χειρουργική επέμβαση περικαρδίου για να επισκευάσει μια πληγή. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1891, ο Henry Dalton ήταν ο πρώτος Αμερικανός που πραγματοποίησε με επιτυχία χειρουργική επέμβαση περικαρδίου για να επισκευάσει μια πληγή. Προηγούμενες επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις για την παροχέτευση του περικαρδίου, πραγματοποιώντας περικαρδιοστομία έγιναν από τον Francisco Romero το 1801 και τον Dominique Jean Larrey το 1810.

Στις 10 Ιουλίου 1893, ο Γουίλιαμς επισκεύασε το σχισμένο περικάρδιο ενός ασθενούς που είχε τραυματιστεί με μαχαίρι, του Τζέιμς Κόρνις. Ο Cornish, ο οποίος μαχαιρώθηκε απευθείας στον αριστερό πέμπτο πλευρικό χόνδρο, είχε εισαχθεί το προηγούμενο βράδυ. Ο Γουίλιαμς αποφάσισε να χειρουργήσει το επόμενο πρωί ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αιμορραγία, τον βήχα και τα «έντονα» συμπτώματα σοκ. Έκανε αυτή τη χειρουργική επέμβαση, χωρίς το όφελος της πενικιλίνης ή της μετάγγισης αίματος, στο Provident Hospital του Σικάγο. Δεν αναφέρθηκε μέχρι το 1897. Ανέλαβε μια δεύτερη διαδικασία για την αποστράγγιση του υγρού. Περίπου πενήντα ημέρες μετά την αρχική διαδικασία, η Cornish έφυγε από το νοσοκομείο.