Η “σωτηρία της ψυχής” έχει όριο ηλικίας! Δημοσιογράφος καταγγέλλει τον αποκλεισμό της ως ασθενή από γιατρό στο “Αιγινήτειο”

09-11-2018

Τον αποκλεισμό του ασθενή, που όχι μόνο δε μπορεί να έχει πρόσβαση σε δημόσια δομή ψυχικής υγείας, αλλά και το “Γολγοθά”που περνάει εξαιτίας μιας μακράς ψυχοφθόρας και χρονοβόρας διαδρομής παραπομπών από τον ένα γιατρό στον άλλον μέχρι τον τελικό αποκλεισμό του, καταγγέλλει σε επιστολή της, προς το Διευθυντή της Α Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών στο “Αιγινήτειο Νοσοκομείο” κο Παπαγεωργίου, η δημοσιογράφος Τάνια Μαντούβαλου.

Η κα Μαντούβαλου, η οποία ανάρτησε και δημόσια την επιστολή της, όταν χρειάσθηκε η ίδια υπηρεσίες ψυχικής υγείας,  παρότι είχε παραπεμφθεί  από γιατρούς δημόσιων δομών και έπειτα από μία αναμονή 6 μηνών “κόπηκε” μετά από απανωτές αξιολογήσεις, από την “ειδική” γιατρό του “Αιγινήτειου” Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο, ότι η τρίτη γιατρός που την αξιολόγησε και αρνήθηκε να την αναλάβει, επικαλέστηκε όριο ηλικίας και περιορισμένους πόρους, ενώ τέλος της πρότεινε να επισκεφθεί ιδιωτικό κέντρο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην περιοχή της Καλλιθέας.

Η επιστολή της κας Τάνιας Μαντούβαλου:

Προς Διευθυντή Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών 9/11/2018

Kύριε Παπαγεωργίου, υποχρεούμαι να επικοινωνήσω μαζί σας δια της παρούσης, (στο mail του νοσοκομείου) εφόσον σας αναζητώ από χθες επισταμένως , αλλά δυστυχώς δεν σας βρίσκω, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου στη γραμματέα σας. Και παρά το γεγονός ότι ζήτησα και το κινητό σας και το προσωπικό σας mail. Θα ήθελα να επικοινωνώ μαζί σας για λόγους ρεπορτάζ, καθότι θεωρείστε το νούμερο ένα δημόσιο κέντρο ψυχικής υγείας. Έτσι τουλάχιστον νόμιζα κι εγώ μέχρι πρόσφατα, αλλά δυστυχώς στην πράξη δεν το διαπίστωσα, όταν χρειάστηκε να αποταθώ στο νοσοκομείο σας για προσωπικούς λόγους .
Και μια και δε μου δίνετε την ευκαιρία να σας μιλήσω τηλεφωνικά, επιτρέψτε μου να σας πω γραπτά το δίκαιο παράπονο μου.
Έκανα αίτημα για συνεδρίες στο Αιγινήτειο από τις 29/5 έχοντας ιατρική βεβαίωση από ψυχίατρο του Ασκληπιείου που αναγράφει «ήπια καταθλιπτικά και αγχώδη στοιχεία που σχετίζονται με πρόσφατο πένθος και η ασθενής χρήζει ψυχοθεραπευτικής παρακολούθησης με συνεδρίες συχνότητας μία φορά εβδομαδιαίως». Επίσης διαθέτω και γνωμάτευση από γιατρό του ταμείου μου (ΕΔΟΕΑΠ) που αναγράφει ότι χρήζω ψυχοθεραπευτικής παρακολούθησης με ρυθμό μία συνεδρία την εβδομάδα επί εξάμηνο. Αρχικά περιέγραψα το πρόβλημα μου (βλέπε εσώψυχα) στην ευγενέστατη κυρία που κλείνει τα ραντεβού, η οποία και με διαβεβαίωσε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα γίνει κάποιο βολιδοσκοπικό ραντεβού και θα ενταχθώ σε κάποιο τμήμα. Στη συνέχεια ξαναάπλωσα τα εσώψυχα μου στην κα Καραμανωλάκη, επίσης ευγενέστατη, και με κάθε διάθεση να μου εξηγήσει αναλυτικά, ότι στο ψυχαναλυτικό τμήμα δεν μπορώ να ενταχθώ, γιατί υπάρχει ηλικιακό όριο. Και ως εκ τούτου θα μπορούσα να πάω στο γνωσιακό τμήμα, που όπως μου είπε δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. (Δεν είμαι δα και σα την Πελοπόννησο). Για τρίτη φορά ξαναάπλωσα τα εσώψυχα μου στην κυρία Δασκαλοπούλου, του γνωσιακού τμήματος, προχθές Τετάρτη, η οποία μου έκανε το περίφημο βολιδοσκοπικό ραντεβού, έξι μήνες μετά το αίτημα. Για να μου πει με αρκούντως αλκαλικό ύφος και χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης ,όπως συνάδει κατά τα ειωθότα, ότι δεν μπορεί να με αναλάβει. Πετώντας κάτι περί ηλικιακού ορίου, κάτι περί περιορισμένων πόρων, κάτι περί «δεν αναλαμβάνουμε τέτοιες περιπτώσεις», χωρίς να είναι και απόλυτα σαφής. Και χωρίς να δείχνει και ιδιαίτερη διάθεση να γίνει σαφής. Μόνο όταν μου πρότεινε ιδιωτικό κέντρο στην Καλλιθέα σε πολύ καλές τιμές ήθελε να γίνει πιο σαφής, αλλά δεν την άφησα εγώ. Κοινώς με απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες, και αγνοώντας τα παραπεμπτικά από τον ΕΔΟΕΑΠ και το Ασκληπιείο.
Και αναρωτιέμαι κύριε καθηγητά:

Διαβάστε τη συνέχεια:

Με εκτίμηση
Τάνια Η. Μαντουβάλου

Πηγή: facebook -Τάνια Η. Μαντουβάλου