Η εταιρεία Takeda Hellas διοργάνωσε Δορυφορικό Συμπόσιο για τη θεραπεία του Πολλαπλού Μυελώματος και του Λεμφώματος Hodgkin’s

12-11-2018

Στο πλαίσιο του 29ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, η Takeda Hellas ως βασικός χορηγός,  παρουσίασε σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του Πολλαπλού Μυελώματος και του Λεμφώματος Hodgkin’s.

Κατά τη διάρκεια του Δορυφορικού Συμποσίου που οργανώθηκε από το τμήμα Ογκολογίας της εταιρείας, έγινε αναφορά στη σύγκριση των δεδομένων, όπως αυτά προκύπτουν από τις κλινικές μελέτες με τα στοιχεία της καθημερινής κλινικής πράξης στο Πολλαπλό Μυέλωμα.  Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εξέλιξη του θεραπευτικού αλγόριθμου, στην αντιμετώπιση των ασθενών με Λέμφωμα Hodgkin’s.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι το Πολλαπλό Μυέλωμα είναι μία σπάνια αιματολογική κακοήθεια που αντιπροσωπεύει το 1% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών, προσβάλλοντας κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς άνω των 65 ετών. Δυστυχώς η νόσος παραμένει ανίατη, με τις καινούριες θεραπείες ωστόσο, να αυξάνουν το προσδόκιμο όριο ζωής.

Το Λέμφωμα Hodgkin’s είναι επίσης, μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια. Οι περισσότεροι ασθενείς θα ιαθούν, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη ακάλυπτη ιατρική ανάγκη, για ένα μικρό αριθμό ασθενών που θα υποτροπιάσουν.  Αυτή η ακάλυπτη ιατρική ανάγκη γίνεται ακόμη πιο μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτών είναι νεαρής ηλικίας 20-30 ετών.

Στο Δορυφορικό Συμπόσιο της Takeda Oncology, βασικές ομιλήτριες ήταν η κα Κατωδρύτου, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» στη Θεσσαλονίκη, η κα Κοκοβιάδου, Αιματολόγος, Επιμελήτρια στο Γ.Ν. «Παπαγεωργίου» επίσης στη Θεσσαλονίκη και η κα Αγγελοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. στην Αιματολογική κλινική  Γ. Ν. Λαϊκό, στην Αθήνα.

Στην εισήγησή της η κυρία Κατωδρύτου επισήμανε ότι: «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα αποτελέσματα των Κλινικών Μελετών που αφορούν στο ΠΜ  με την είσοδο των νέων παραγόντων, ωστόσο, πρέπει να ενισχύονται με τα δεδομένα Πραγματικού Κόσμου που αντικατοπτρίζουν την καθημερινή κλινική πρακτική . Στο Πολλαπλό Μυέλωμα, η διάρκεια της θεραπείας έχει άμεση συσχέτιση με την παράταση της Ολικής Επιβίωσης».

Στη συνέχεια, η κα Κοκοβιάδου τόνισε ότι: «Τα νεότερα φάρμακα βελτιώνουν το Χρόνο Επιβίωσης χωρίς Εξέλιξη της Νόσου και πρέπει να δοκιμαστούν σε πρώιμες γραμμές θεραπείας στο πλαίσιο κλινικών μελετών».

Αναφορικά με το Λέμφωμα Hodgkin’s η κυρία Αγγελοπούλου δήλωσε ότι: «Στο Λέμφωμα Hodgkin’s υπάρχουν νέες θεραπευτικές επιλογές, που συμβάλλουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια στη βελτίωση της φυσικής ιστορίας της Νόσου».