ΜΑΙΚΛ ΓΟΥΙΓΚΛΕΡ

Michael Wigler
02-09-2021

Ο Μάικλ Γουίγκλερ (3 Σεπτεμβρίου 1947 – ) είναι Αμερικανός μοριακός βιολόγος που διευθύνει εργαστήριο στο Cold Spring Harbor Laboratory από το 1978 και είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι περισσότερο γνωστός για την ανάπτυξη μεθόδων για τη γενετική μηχανική των ζωικών κυττάρων και τη συμβολή του στον καρκίνο, τη γονιδιωματική και τη γενετική του αυτισμού.

Ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1970, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, οι Γουίγκλερ, Richard Axel και Saul Silverstein ανέπτυξαν μεθόδους για τη μηχανική των ζωικών κυττάρων. Αυτές οι μέθοδοι αποτελούν τη βάση για πολλές ανακαλύψεις στη γενετική των θηλαστικών και τα μέσα για την παραγωγή πρωτεϊνικών θεραπευτικών ουσιών όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αφού μετακόμισε στο CSHL, ο Γουίγκλερ συνέχισε τις μελέτες του για τη μεταφορά γονιδίων σε κύτταρα θηλαστικών, διερευνώντας την ενσωμάτωση ξένου DNA και τη σταθερότητα της έκφρασής του στα κύτταρα ξενιστές, επιδεικνύοντας την κληρονομικότητα των προτύπων μεθυλίωσης του DNA και απομονώνοντας τα πρώτα γονίδια σπονδυλωτών και τα πρώτα ανθρώπινα ογκογονίδια, χρησιμοποιώντας Μεταφορά DNA και γενετική επιλογή. Το εργαστήριό του ήταν μεταξύ της ομάδας που έδειξε για πρώτη φορά τη συμμετοχή μελών της οικογένειας γονιδίων RAS στον ανθρώπινο καρκίνο και ότι οι σημειακές μεταλλάξεις μπορούν να ενεργοποιήσουν το ογκογόνο δυναμικό των κυτταρικών γονιδίων.

Το εργαστήριο του Γουίγκλερ ήταν το πρώτο που έδειξε ότι ορισμένες ρυθμιστικές οδοί έχουν διατηρηθεί τόσο στην εξέλιξη που η μαγιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ξενιστής για τη μελέτη της λειτουργίας των γονιδίων των θηλαστικών και ιδιαίτερα των γονιδίων που εμπλέκονται στις οδούς μεταγωγής σήματος και στον καρκίνο. Αυτό οδήγησε σε βαθιές γνώσεις σχετικά με τη λειτουργία του RAS, λύνοντας τελικά τη βιοχημική οδό RAS σε ζυμομύκητες και ανθρώπους και αποδεικνύοντας την πολυλειτουργική φύση αυτού του σημαντικού ογκογονιδίου.