Ανδρική γονιμότητα: Πως την επηρεάζει η κλιματική αλλαγή

13-11-2018

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ειδικός επιστήμονας για να καταλάβει πως η κλίματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και την λειτουργία του οργανισμού μας. Τώρα, μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να βλάψει το σπέρμα και την ανδρική γονιμότητα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας εξέτασαν σκαθάρια που εκτέθηκαν στο εργαστήριο σε συνθήκες ανάλογες ενός καύσωνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Ο επικεφαλής της έρευνας Ματ Κέιτζ διαπίστωσαν πως υπήρξε ελάττωση της ποσότητας και ποιότητας του σπέρματος των αρσενικών εντόμων, καθώς και μείωση κατά 50% έως 75% του αριθμού των απογόνων.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα κατά καιρούς κύματα καύσωνα βλάπτουν το σπέρμα των εντόμων, πράγμα που έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη γονιμότητά τους έως του σημείου της στείρωσης.

Αυτό, κατά τους επιστήμονες, μπορεί να εξηγεί γενικότερα γιατί η κλιματική αλλαγή έχει διαχρονικά οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού διαφόρων ειδών στη φύση.

Όπως δήλωσε ο Κέιτζ: «Γνωρίζουμε ότι η βιοποικιλότητα πλήττεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις ακριβείς αιτίες γι” αυτό. Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην άνοδο της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος».
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «τα ακραία συμβάντα, όπως οι καύσωνες γίνονται ολοένα πιο συχνά, έντονα και εκτεταμένα, προκαλώντας τοπικές εξαφανίσεις ειδών. Μία εξήγηση γι” αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το σπέρμα».

Επιπλέον, μειώθηκε η σεξουαλική διάθεση των αρσενικών σκαθαριών, που ζευγάρωναν τις μισές φορές από ό,τι σε συνθήκες κανονικών θερμοκρασιών. Αντίθετα, τα θηλυκά σκαθάρια δεν επηρεάσθηκαν από την αυξημένη θερμοκρασία.

Όταν αρσενικά σκαθάρια εκτίθεντο σε δύο διαδοχικά κύματα καύσωνα με διαφορά δέκα ημερών, η παραγωγή απογόνων τους δεν ήταν ούτε το 1% σε σχέση με τα έντομα που ζούσαν σε κανονικές θερμοκρασίες. Επίσης, οι απόγονοι που είχαν γεννηθεί από αρσενικά σκαθάρια, που προηγουμένως είχαν εκτεθεί σε καύσωνες, ζούσαν λιγότερο. Προβληματική ήταν και η αναπαραγωγική ικανότητα των «γιων» που προέρχονταν από «μπαμπάδες» που είχαν περάσει καύσωνες, καθώς οι απόγονοι δυσκολεύονταν με τη σειρά τους να γονιμοποιήσουν θηλυκά σκαθάρια.

Βεβαίως, είναι άλλο θέμα το κατά πόσο οι άνδρες θα έχουν παρόμοιες επιπτώσεις με τα αρσενικά σκαθάρια, καθώς υπάρχει …τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η κλιματική αλλαγή μας κάνει να χάνουμε τον ύπνο μας
Σεξ: Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ερωτική διάθεση