Σεξ: Η παρακολούθηση από τους γονείς επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων

16-11-2018

Οι σχέσεις γονιών και παιδιών μπορεί κάποιες φορές να είναι πολύ περίπλοκες. Ιδίως, όταν τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία και ξεκινούν τις πρώτες τους σεξουαλικές σχέσεις. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως όταν οι γονείς παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες των εφήβων παιδιών τους, αυτά υιοθετούσαν λιγότερο επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 30 μελέτες που δημοσιεύτηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα από το 1984 έως το 2014 σχετικά με το σεξουαλικό κίνδυνο των εφήβων και τη γονεϊκή παρακολούθηση. Το μικρότερο δείγμα ήταν 106 συμμετέχοντες και το μεγαλύτερο 10575. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από τα 10 έως τα 17 έτη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, όταν οι γονείς είχαν επίγνωση των δραστηριοτήτων των παιδιών τους, υπήρχε σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, και όταν τελικά αποφάσιζαν να γίνουν σεξουαλικά ενεργά, ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αντισυλληπτική προστασία. Οι ερευνητές τονίζουν πως το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι η ανάδειξη του πολύ σημαντικού ρόλου του γονέα, αναφορικά με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που απασχολούν τους εφήβους, αλλά και ιδιαίτερα αναφορικά με το ζήτημα της σεξουαλικής τους υγείας.

Σε γενικές γραμμές ένα υψηλό επίπεδο συνολικής γονεϊκής παρακολούθησης που περιλάμβανε την επίγνωση των γόνων σχετικά με όλες τις δραστηριότητες των παιδιών, καθώς και την οριοθέτηση τους με κανόνες, ήταν συνδεδεμένο με μεγαλύτερη αναμονή μέχρι την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Υψηλότερα επίπεδα παρακολούθησης κι επίγνωσης από την πλευρά των γονέων συνδέθηκαν επίσης με αυξημένη χρήση προφυλακτικών και αντισυλληπτικών μέτρων από τη μεριά των εφήβων.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γονείς είναι σημαντικό να μιλούν από νωρίς στα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να περιμένουν και να μην ξεκινήσουν πολύ νωρίς τη σεξουαλική τους ζωή και όχι όταν πια οι έφηβοι έχουν ήδη ξεκινήσει να έχουν σεξουαλικές εμπειρίες. Είναι απαραίτητο λοιπόν οι γονείς να εμπλακούν πιο ενεργά μεν, στο σωστό χρόνο δε και πάντα με σεβασμό στην προσωπικότητα του εφήβου. Οι γονείς, για παράδειγμα, εμπλέκονται περισσότερο όταν επιδιώκουν να γνωρίζουν που βρίσκονται και τι κάνουν τα παιδιά τους. Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίζουν τι περιμένουν από αυτά, καθώς και να τους τονίζουν ότι μοιράζονται τους ίδιους στόχους σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία τους. Ενώ τα παιδιά μεγαλώνουν, θα πρέπει να αισθάνονται ένα κλίμα σεβασμού κι εμπιστοσύνης μέσα στο οποίο θα μπορούν να μιλήσουν και να αποκαλύψουν τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους. Πολύ σημαντική διευκρίνηση των ειδικών, επίσης, είναι ότι οι γονείς δε θα πρέπει να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους γιους από τις κόρες. Συχνά τείνουν να εστιάζουν πάρα πολύ στα κορίτσια και ελάχιστα στα αγόρια. Τα ευρήματα όμως δείχνουν ότι η γονεϊκή παρακολούθηση είναι αποτελεσματική και στα δυο φύλα.

Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να είναι σε θέση να μιλήσουν στους γονείς σχετικά με τις μεθόδους παρακολούθησης και μάλιστα να τους παρέχουν και το κατάλληλο υλικό. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν και πρέπει να δράσουν προληπτικά σε συνεργασία με τους γονείς, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να επηρεάσουν εύστοχα τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σεξ: Αυτός είναι ο δεκάλογος του οργασμού (βίντεο)