Κατάθλιψη: Μία γνωστή τηλεπερσόνα, που μας απογοήτευσε…

20-11-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε ασθενή, ο οποίος πάσχει από κατάθλιψη, ιδιαιτέρως εάν πρόκειται για περισσότερο βαριά κατάσταση της νόσου, αποτελούν οι δηλώσεις μίας πολύ γνωστής Ελληνίδας τηλεπερσόνας, οι οποίες έιδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η εν λόγω κυρία σχολιάζει με πολύ αρνητικό τρόπο, το γεγονός ότι ο ψυχίατρος, ο οποίος την παρακολουθούσε, της συνταγογράφησε αντικαταθλιπτικά φάρμακα…

Συγκεκριμένα:

«Έχω περάσει από κατάθλιψη και εκεί έχασα τις ισορροπίες. Διαγνωσμένη κατάθλιψη. Εκεί μου έδωσε και χάπια ένας, δεν τα πήρα. Ευτυχώς! Έκανα ψυχοθεραπεία και το ξεπέρασα. Τον εαυτό μας έχουμε να παλέψουμε. Εκεί είδα τα τέρατα μου, όχι μόνο τα είδα. Έπρεπε και να τα παλέψω κιόλας και για να τα παλέψω έπρεπε πρώτα να τα αγαπήσω. Είναι δύσκολο αυτό ξέρεις. Αυτό κράτησε κάποια χρόνια. Αυτό είναι φωλιασμένο εκεί και ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνεις το αισθάνεσαι πιο έντονα. Αν δεν ρήξεις φως να τα δεις όλα αυτά ξεκάθαρα, αυτό θα δυναμώνει και θα σου βγάλει μετά κάτι πιο δυνατό ψυχοσωματικό! Λύνεται παιδιά η κατάθλιψη, υπάρχει τρόπος».

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχει επιρροή η αντίληψη της εν λόγω τηλεπερσόνας όσον αφορά την αναγκαιότητα της φαρμακευτικής αγωγής, ως έναν από τους τρόπους για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, γιατί, εάν αυτή η αντίληψη έχει επίδραση, τότε κάποιοι συνάνθρωποί μας θα βασανιστούν αδικαιολόγητα και άδικα.

Δεν συνάδει με καμία επιστημονική ιατρική συνθήκη η ανακούφιση της τηλεπερσόνας μας για το γεγονός ότι… κατάφερε να μην συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του γιατρού της, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης χρήζουν και ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής, προκειμένου ο ασθενής να βγει από το τούνελ του ψυχικού του πόνου.

Πολύ μας λύπησε και μας απογοήτευσε η εν λόγω τηλεπερσόνας μας, αλλά, σε κάθε περίπτωση, της ευχόμαστε όλοι να είναι πάντα καλά και να έχει κατανικήσει οριστικά την κατάθλιψη, όσο κι εάν αυτό το «οριστικά» είναι κάτι το πολύ σχετικό!