Το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει: Αυτά αποφάσισε το ΚΕΣΥ για το Σακχαρώδη Διαβήτη

20-11-2018

Να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να τους έχει όλους ευχαριστημένους προσπαθεί το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με  το Σακχαρώδη και την έριδα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ενδοκρινολόγων και παθολόγων. Καταρχάς υπογραμμίζει ότι θεσμοθετήθηκε πλέον η καινούργια ειδικότητα της γενικής ιατρικής, και δύο εξειδικεύσεις αυτή της επειγοντολογίας, και αυτή τη διαβητολογίας. Εξειδίκευση στο Διαβήτη  όπως ρητά αναφέρει η ανακοίνωση θα παίρνουν οι παθολόγοι, οι παιδίατροι, αλλά όχι οι γενικοί γιατροί. Επίσης προστίθεται ο τίτλος της διαβητολογίας στους ενδοκρινολόγους. Και ναι μεν αναφέρεται ότι λόγω της πολυπλοκότητας της νόσου αλλά και του αυξημένου επιπολασμού της στον ελληνικό χώρο, είναι απαραίτητοι οι παθολόγοι, καθότι οι ενδοκρινολόγοι που διαθέτουμε δεν επαρκούν για τη θεραπεία των ασθενών, από την άλλη, η εξίσωση των εξειδικευμένων παθολόγων με τους ενδοκρινολόγους που πλέον θα φέρουν αυτόματα τον τίτλο του ενδοκρινολόγου- διαβητολόγου, περισσότερα θέματα φαίνεται να ανοίγει παρά να κλείνει. Τέλος η ανακοίνωση απαντώντας σε αυτούς που βλέπουν στην απόφαση του ΚΕΣΥ “δωράκι” προς τους ενδοκρινολόγους λόγω του ότι ο διοικητής και πρόεδρος του ΚΕΣΥ κος Μάρκου είναι καθηγητής ενδοκρινολογίας  στο Πανεπιστήμιο Πατρών αναφέρει την πρόταση διαγραφής του από μια μικρή ομάδα ενδοκρινολόγων.

Συγκεκριμένα το υπουργείο υγείας αναφέρει:

Ο Σακχαρώδης Διαβήτη, μία χρόνια εξελισσόμενη αγγειακή κυρίως (και όχι μόνο) νόσος, με πολυσυστηματικές συνέπειες και μακροχρόνιες επιπλοκές, αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού των άκρων, ενώ οι ασθενείς κινδυνεύουν να έχουν 2-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Παράλληλα, η κλινική αντιμετώπισή του δημιουργεί τεράστιο κόστος που ανέρχεται για κάθε ασθενή χωρίς επιπλοκές περίπου στα 1300 Ευρώ ετησίως και με επιπλοκές στα 3500 Ευρώ ετησίως. Όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου η κατάσταση ήταν πλήρως άναρχη αναφέρει το υπουργείο ενώ η ανεπαρκής θεσμική θωράκιση καθιστούσε την “αγορά” ως το μόνο ρυθμιστή κάθε κλινικής εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας. Αποτέλεσμα ο τίτλος του “διαβητολόγου”  στο δημόσιο αλλά και στο ιδιωτικό τομέα να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν  είτε αφορούσε Παθολόγο, είτε Ενδοκρινολόγο, είτε Παιδίατρο, είτε Γενικό Γιατρό. Μια πρόχειρη ματιά στο διαδίκτυο μπορεί να πιστοποιήσει τα παραπάνω.

Στην Ελλάδα, η εξειδικευμένη συνδρομή των Παθολόγων/Παιδιάτρων είναι απολύτως αναγκαία για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του πολύπλοκου αυτού νοσήματος, αφού όπως αναφέρει το υπουργείο ο επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι ιδιαίτερα υψηλός στη χώρα μας, και παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες. Σε πρόσφατες έγκυρες μελέτες, η συχνότητα του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου2 εντοπίσθηκε σε ποσοστό 12% του πληθυσμού (περίπου 1.200.000 άτομα). Επιπρόσθετα, τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί αύξηση και της συχνότητας του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου1 που αφορά κύρια παιδικές και εφηβικές ηλικίες και ο αριθμός των ενεργών ενδοκρινολόγων που ασχολούνται με την διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, που κυμαίνεται από 600-800 ανά τη χώρα, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις παραπάνω απαιτήσεις.

TI ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ:

1) Θεσπίζεται για τους Παθολόγους και Παιδίατρους η εξειδίκευση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που θα ακολουθεί τους κανόνες των εξειδικεύσεων (δηλαδή 2ετής εκπαίδευση σε Διαβητολογικό Κέντρο και απόκτηση της εξειδίκευσης μετά από εξετάσεις). Όσον αφορά τους μέχρι τώρα ασχολούμενους με τη νόσο, εφόσον το επιθυμούν θα υποβάλλουν το βιογραφικό τους και θα κριθούν από την αρμόδια 7μελή (3 Παθολόγοι, 3 Ενδοκρινολόγοι, 1 Παιδίατρος) επιτροπή, που συγκροτείται με υπουργική απόφαση έπειτα από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ. Μόνο οι ανωτέρω θα δικαιούνται νόμιμα να φέρουν το τίτλο του «Διαβητολόγου».

Η θέσπιση της εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη αναφέρει η ανακοίνωση θα συμβάλλει στον καθορισμό ενός αυστηρά ελεγχόμενου πλαισίου εκπαίδευσης και αξιολόγησης των εξειδικευόμενων. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλισθεί η τυποποίηση και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να παραχθούν πιστοποιημένα στελέχη για τις ανάγκες της εκπαίδευσης γιατρών στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Έτσι θα βοηθήσει στην ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και θα αποκαταστήσει το επιστημονικά τελείως αδιανόητο οι Ενδοκρινολόγοι, που είναι ιατροί ενηλίκων, να αντιμετωπίζουν ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

2) Με την αλλαγή του τίτλου της Ενδοκρινολογίας σε «Ενδοκρινολογία-Διαβήτης και Μεταβολισμός» πιστοποιείται ότι οι Ενδοκρινολόγοι μπορούν να φέρουν τον τίτλο του Διαβητολόγου και αναγνωρίζονται ως ισότιμοι των εξειδικευμένων Παθολόγων και Παιδιάτρων.

3) Το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο που αφορά τους Γενικούς Γιατρούς, δεδομένου ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί κύρια αντικείμενο Α’θμιας περίθαλψης υγείας. Οι Γενικοί Γιατροί δεν μπορούν να πάρουν την εξειδίκευση του ΣΔ, δεδομένου ότι μέχρι τώρα η εκπαίδευση τους στην Παθολογία ήταν μόλις 6 μήνες (τώρα, με τις αλλαγές του Αυγούστου 2018 έγινε 1 χρόνος). Τούτου δοθέντος και με δεδομένη τη τεράστια σημασία του ρόλου τους στην Α’βάθμια περίθαλψη μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση στα Διαβητολογικά Κέντρα έως 1 χρόνο, δεν μπορούν όμως να φέρουν το τίτλο του «Διαβητολόγου».

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ: Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των φαρμάκων