Κατάθλιψη: Ευθύνεται το Brexit για την αύξηση των κρουσμάτων στην Βρετανία;

26-11-2018

Όταν εμάς μας χτύπησε η τεράστια οικονομική κρίση, η επίπτωση και στην ψυχολογία μας ήταν τεράστια. Ένας ολόκληρος λαός σε κατάθλιψη και στρες. Είναι λογικό λοιπόν και οι Βρετανοί να έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά από το Brexit. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως έχει αυξηθεί η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών στην Αγγλία μετά την ψηφοφορία για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, σημειώθηκε και απότομη πτώση στη συνταγογράφηση άλλων φαρμάκων.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Kings College στη Βρετανία και Harvard στις Ημνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τις επιδράσεις του Brexit στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τον Ιούνιο του 2016. Xρησιμοποίησαν δεδομένα από τα στοιχεία συνταγογράφησης των ιατρών και εξέτασε όλες τις δόσεις ανά άτομο και ανά μήνα σε κάθε μία από τις 326 περιοχές, οι οποίες ψήφισαν στο Brexit, για τις περιόδους 2011 έως και 2016. Οι συνταγές δισκίων σιδήρου και τα αντιπηκτικά φάρμακα επιλέχθηκαν για τσεκάρισμα στις αντικαταθλιπτικές συνταγές επειδή αυτές ήταν “απίθανο να συσχετιστούν με συναισθήματα αβεβαιότητας και κατάθλιψης”.
Δημοσίευσαν τα αποτελέσματα τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health».

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές Dr. Sotiris Vandoros, Mauricio Avendano και Ichiro Kawachi, υπήρξε αργή και σταθερή άνοδος της συνταγογράφησης αντικαταθλιπτικών. Παρατηρήθηκε επίσης, ανεξήγητη πτώση σε άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, οι αντικαταθλιπτικές συνταγές αυξήθηκαν κατά 13,4%, αλλά οι άλλες δύο ομάδες συνταγών μειώθηκαν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έρευνα δείχνει πως υπάρχει επίδραση των πολιτικών αλλαγών, των αναταραχών των οικονομικών και των εκλογών στην ψυχική υγεία του πληθυσμού. Και σύμφωνα με τα ευρήματα είναι σίγουρο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη βελτίωση και την προστασία της ψυχικής υγείας των πολιτών.

Ο Δρ. Σωτήρης Βανδώρος, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Δηλαδή, από τη μια πλευρά αυξήθηκαν οι συνταγές αντικαταθλιπτικών το 2016 αλλά από την άλλη συνταγές άλλων φαρμάκων τα οποία αυξάνονταν από έτος σε έτος, άρχισαν να μειώνονται το 2016.

Όπως είπε ο Δρ. Βανδώρος, το Brexit πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα και συζήτηση που μπορεί να έχει κάνει και τον λαό να αποσπάται το ενδιαφέρον του από το να πάνε στους ειδικούς να τους συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άλλα φάρμακα ελέγχου που επιλέχθηκαν ήταν φάρμακα για ουρική αρθρίτιδα και συμπληρώματα σιδήρου.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι υπάρχουν πιθανές εξηγήσεις και δεν μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι ότι αυτή η αύξηση των αντικαταθλιπτικών οφείλεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Επίσης, τα αποτελέσματα ήταν ομοιόμορφα στις περιοχές ανεξάρτητα από την ψήφο τους υπέρ ή κατά του Brexit.

Προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων λένε οι ειδικοί
Οι ειδικοί πρότειναν να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στο πως θα ερμηνευθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Όπως είπαν, μπορεί να υπάρχει μια αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών με περισσότερα άτομα να ζητούν βοήθεια από ό, τι πριν όμως αυτό θα μπορούσε όμως να είναι ανεξάρτητο από τις πολιτικές καταστάσεις.

Οι αγχώδεις διαταραχές αντιμετωπίζονται και αυτές με αντικαταθλιπτικά και θα μπορούσε απλά να υπάρχει αύξηση των διαταραχών άγχους, επεσήμαναν κλείνοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Πως φαίνεται από την ομιλία μας