ΕΟΠΥΥ: Προσωρινή λύση στην αποζημίωση των γυαλιών όρασης μετά το αδιέξοδο των voucher

28-11-2018

Προσωρινή λύση στο θέμα αποζημίωσης των γυαλιών οράσεως δίνει ο ΕΟΠΥΥ, μετά την καθολική άρνηση των οπτικών να δέχονται voucher. Συγκεκριμένα, το δ.σ. του Οργανισμού αποφάσισε την παράταση ισχύος εκτέλεσης όλων των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για οπτικά που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 από έναν σε τρεις μήνες, προκειμένου να έχουν οι ασφαλισμένοι ένα ικανό χρονικό διάστημα να βρουν κατάστημα οπτικών που θα δέχεται την πληρωμή με τη «βεβαίωση πληρωμής».

Παράλληλα αποφασίστηκε να  κληθεί  εκ  νέου  η  Πανελλήνια  Ένωση  Οπτικών  και  Οπτομετρών  σε  συνάντηση για την εξεύρεση οριστικής λύσης. Σε περίπτωση που η Ένωση παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της, μετά και την συνάντηση,  ο ΕΟΠΥΥ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη αφού όπως αναφέρει το δ.σ. «τα καταστήματα οπτικών τους  αρνούνται  την  παροχή  υπηρεσίας  κατά  παράβαση  της  κείμενης  νομοθεσίας».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, η διαδικασία χορήγησης οπτικών ειδών στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ άλλαξε από 1-10-2018. Η αλλαγή αυτή αποτυπώνεται και στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) (ΦΕΚ Β’/4898) στο άρθρο 55, όπου αναφέρει ότι: «Σε περίπτωση που δεν  υπάρχει σύμβαση με  τον  ΕΟΠΥΥ,  ο  Οργανισμός  αποζημιώνει  την  χορήγηση  των αναγκαίων οπτικών ειδών με τρόπο που προβλέπεται σε ειδική νομοθετική διάταξη»

Σύμφωνα με το δ.σ. του ΕΟΠΥΥ, η νέα διαδικασία είναι προς όφελος του πολίτη/ασφαλισμένου καθώς:

α) Ο ασφαλισμένος δεν καλείται  να προκαταβάλει το ποσό πληρωμής, όπως απαιτούσε η διαδικασία που εφαρμοζόταν έως 30/9/2018.

β) Ο  ασφαλισμένος δεν  υποχρεώνεται να  προσέρχεται στις  Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

γ) Ο  ασφαλισμένος δεν  υποχρεώνεται  να περιμένει την  ολοκλήρωση  της χρονοβόρας διαδικασίας εκκαθάρισης της δαπάνης του, ώστε να του κατατεθεί το ποσό που δικαιούται και έχει ήδη προκαταβάλλει.

Παράλληλα αυτό που ζητείται ως ελάχιστη απαίτηση από τα καταστήματα οπτικών ειδών είναι να προσκομίσουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα λειτουργίας τους.

Τι υποστηρίζουν οι οπτικοί

Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών από την έναρξη εφαρμογής της νέας διαδικασίας με ανακοίνωσή της κάλεσε τα μέλη της να μην αποδεχτούν τις βεβαιώσεις πληρωμής, ενώ προσέφυγε κατά της υπουργικής απόφασης στο ΣτΕ, για την οποία έχει οριστεί δικάσιμος στις 15-1-2019.

Ως  κύριες  αιτίες  της  άρνησης  είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ από το 2011, το κούρεμα στην αξία των διατακτικών έως και 30% σε ήδη φορολογηθέντα προϊόντα και η απουσία διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι πριν το 2012 και αφορούν τον ΕΦΚΑ, το «κούρεμα» είναι εντελώς υποθετικό, έχει ως αφορμή τον κλειστό προϋπολογισμό της συγκεκριμένης δαπάνης που ισχύει από το έτος 2018, και ο οποίος είναι 50.000.000 ευρώ και βασίζεται στην εντελώς αυθαίρετη υπόθεση ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα κληθούν  να  επιστρέψουν  ποσά  ως  οφειλή  για  την  υπέρβαση  του  κλειστού προϋπολογισμού.

Ήδη άλλωστε τα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι ενώ μέχρι και τον 9ο η δαπάνη είναι 34.632.055,75 €, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπέρβαση του ποσού  των  50.000.000  ευρώ το  τρέχον  έτος,  ποσό  το  οποίο  κρίνεται ως απολύτως επαρκές για τη συγκεκριμένη παροχή.