ΡΟΛΦ ΖΙΝΚΕΡΝΑΓΚΕΛ

Rolf Zinkernagel
06-10-2021

Ο Ρολφ Ζινκερνάγκελ (6 Ιανουαρίου 1944 – ) είναι καθηγητής Πειραματικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1996 για την ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς.

Ο Ζινκερνάγκελ έλαβε το πτυχίο του MD από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας το 1970 και το διδακτορικό του από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας το 1975.

Ο Ζινκερνάγκελ είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και της Ακαδημίας Ανοσολογίας του Καρκίνου. Ο Ζινκερνάγκελ εξελέγη ως Αντίστοιχος Συνεργάτης στην Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών επίσης το 1996.

Μαζί με τον Αυστραλό Peter C. Doherty έλαβε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1996 για την ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς. Με αυτό έγινε ο 24ος Ελβετός νομπελίστας. Το 1999 του απονεμήθηκε επίτιμος Σύντροφος του Τάγματος της Αυστραλίας (AC), της υψηλότερης πολιτικής διάκρισης της Αυστραλίας, για την επιστημονική του εργασία με τον Ντόχερτι.

Οι ιοί μολύνουν τα κύτταρα ξενιστές και αναπαράγονται μέσα σε αυτά. Τα δολοφονικά Τ-κύτταρα καταστρέφουν αυτά τα μολυσμένα κύτταρα, έτσι ώστε οι ιοί να μην μπορούν να αναπαραχθούν. Οι Zinkernagel και Doherty ανακάλυψαν ότι, για να αναγνωρίσουν τα φονικά Τ-κύτταρα τα μολυσμένα κύτταρα, έπρεπε να αναγνωρίσουν δύο μόρια στην επιφάνεια του κυττάρου – όχι μόνο το αντιγόνο του ιού, αλλά και ένα μόριο του κύριου συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας (MHC). Αυτή η αναγνώριση έγινε από έναν υποδοχέα Τ-κυττάρων στην επιφάνεια του Τ-κυττάρου. Το MHC είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως υπεύθυνο για την απόρριψη ασυμβίβαστων ιστών κατά τη μεταμόσχευση. Ο Ζινκερνάγκελ και ο Doherty ανακάλυψαν ότι το MHC ήταν επίσης υπεύθυνο για την καταπολέμηση των ιών της μηνιγγίτιδας.