Σεξ: Το πορνό αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Έρευνες έχουν αποδείξει πως αν και το πορνό δεν είναι μια αποκλειστικά αντρική υπόθεση, αφορά περισσότερο τους άνδρες. Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει πως η συχνή τηλεθέαση πορνό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην πορνογραφία και τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Χρησιμοποίησαν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο που συμπεριλάμβανε ερωτήσεις σχετικά τη σεξουαλική λειτουργία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις και τη χρήση πορνό καθώς επίσης και σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων.

Μοίρασαν λοιπόν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε σε 314 άνδρες και 48 γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών που επισκέφτηκαν την ουρολογική κλινική όπου εργάζονταν οι ερευνητές.
Στους άνδρες χορηγήθηκε επιπλέον ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της στυτικής λειτουργίας, ο Διεθνής Δείκτης Στυτικής Λειτουργίας, και στις γυναίκες χορηγήθηκε ο Δείκτης Γυναικείας Σεξουαλικής Λειτουργίας. Με δύο εξειδικευμένες κλίμακες εκτιμήθηκε επίσης και ο εθισμός στο πορνό. Παρόλο που δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στη διάρκεια της κάθε χρήσης πορνό ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, η οποία ήταν γύρω στα 15 λεπτά, οι άνδρες βρέθηκε να κάνουν πιο συχνή χρήση από τις γυναίκες.

Το 27% των ανδρών βρέθηκε ότι είχε ΣΔ και το 52% των γυναικών είχε σεξουαλική δυσλειτουργία. Όταν εξέτασαν τη σχέση της ΣΔ με τη χρήση πορνό, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι προτιμούν τη σεξουαλική δραστηριότητα με σύντροφο χωρίς τη χρήση πορνό είχαν τα πιο χαμηλά ποσοστά ΣΔ, ενώ τα ποσοστά της ΣΔ αυξάνονταν στους άνδρες που προτιμούσαν τον αυνανισμό με τη χρήση διαδικτυακού πορνό. Δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη σεξουαλική δυσλειτουργία και τη χρήση πορνό στις γυναίκες. Οι κλινικοί μάλιστα που έρχονταν σε επαφή με ασθενείς που έκαναν συχνή χρήση πορνό ανέφεραν ότι είδαν μεγάλη διαφορά στη στυτική τους λειτουργία στον βαθμό που κατάφεραν να την περιορίσουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μέσα σε μία δεκαετία το ποσοστό ανδρών με ΣΔ διπλασιάστηκε. Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως στις περιπτώσεις ψυχογενούς ΣΔ και μάλιστα ήταν σύγχρονη με την αύξηση της χρήσης του διαδικτυακού πορνό. Το διαδικτυακό πορνό έκανε δυναμικά την εμφάνισή του το 2006. Από τότε είναι πολλές οι ερευνητικές ομάδες που υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική συμπεριφορά επηρεάζει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι εθιστικές ουσίες και ότι το διαδικτυακό πορνό παρέχει ένα δυνατό ερέθισμα για το κύκλωμα αυτό. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η χρήση διαδικτυακού πορνό αυξάνει την ευαισθησία στα διαδικτυακά σεξουαλικά ερεθίσματα και τη μειώνει στα φυσιολογικά σεξουαλικά ερεθίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Οι ταινίες πορνό μειώνουν τις επιδόσεις των ανδρών στο σεξ;

In this article