Άνοια: Η πορτοκαλάδα μειώνει τον κίνδυνο

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση της άνοιας. Ειδικοί εδώ και χρόνια προσπαθούν να βάλουν φρένο σε αυτη τη νόσο του μυαλού που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η κατανάλωση πορτοκαλάδας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν σχεδόν 28.000 άντρες για δύο δεκαετίες. Εξέτασαν το κατά πόσο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επηρέασε τη δύναμη του εγκεφάλου τους.
Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής της έρευνας, Γιανζενγκ Ουαν και οι συνεργάτες του, οι άντρες που έπιναν ένα μικρό ποτήρι χυμό καθημερινά είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δυσκολίες στη μνήμη και στο να μην μπορούν να ακολουθήσουν οδηγίες. Τα προβλήματα μνήμης και κατανόησης αποτελούν συνήθως πρόωρες ενδείξεις άνοιας.

Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν τη νόσο αλλά οι νέες ενδείξεις επισημαίνουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και το κατά πόσο επιδρά στην ευρυθμία του εγκεφάλου. Όπως είπε η Δρ. Χάνα Γκάρντενερ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Miami στις Ηνωμένες Πολιτείες, “τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, μεταξύ αυτών και τα αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου”. Τα οφέλη από αυτές τις τροφές μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την εμφάνιση ανεπιθύμητων μορίων και να διατηρήσουν μία υγιή παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Ο Ουαν είπε ότι η μακροπρόθεσμη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και χυμού από πορτοκάλια μπορεί να διατηρήσει την υγιή γνωστική λειτουργία. Η έρευνα που έγινε σε άνδρες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νευρολογία, έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκάλι σε μεγαλύτερους κυρίως άντρες, επηρεάζει πολύ το ρίσκο προβλημάτων σε επίπεδο γνωστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Αυτά είναι τα σημάδια που έρχονται πως και 15 χρόνια νωρίτερα

In this article