Γρίπη: Χαμηλή η δραστηριότητά της μέχρι στιγμής, με τον ιό τύπου Α(H1N1) να κυριαρχεί

19-12-2018

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας, με τον ιό τύπου Α να φαίνεται να κυριαρχεί τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων κατά την περίοδο των εορτών και τονίζοτυν τη σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Σύμφωνα με το ΚΕΛΠΝΟ, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Συνολικά, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 40 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Εξ’ αυτών των δειγμάτων 1 (2,5%) δείγμα βρέθηκε θετικό για ιούς γρίπης τύπου Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την έναρξη της περιόδου μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. . Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος σε ασθενή με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε ΜΕΘ .

Το ίδιο διάστημα έχουν ελεγχθεί συνολικά 357 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 2 (0,6%) εξ ́ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α.Τα 2 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν το ένα ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το άλλο στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09 .

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.:

Πρόκειται για 2 άνδρες, ηλικίας 49 και 68 ετών. Τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α . Το 1 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκε και ανήκει στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Επίσης, καταγράφηκε ένας θάνατος ασθενούς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Πρόκειται για έναν άνδρα 49 ετών. Από το κρούσμα που απεβίωσε απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α.

Τέλος αναφορικά με τη δραστηριότητα της γρίπης στην Ευρώπη, κατά την εβδομάδα 48/2018 (26 Νοεμβρίου – 02 Δεκεμβρίου 2018), 49 χώρες ανέφεραν χαμηλή δραστηριότητα της γρίπης στο σύνολό των 50 χωρών που δήλωσαν.

 

Διαβάστε επίσης:

Παύλος Πολάκης: Έξω οι εργολάβοι καθαριότητας από τα νοσοκομεία Κορινθου, Τρίπολης και Σπάρτης!