Χριστούγεννα: Οι ατασθαλίες στο φαγητό βλάπτουν το έντερο μας

φαγητό τα Χριστούγεννα
27-12-2018

Τώρα τις γιορτές, όλοι θα το ρίξουμε έξω και φάμε λίγο παραπάνω. Και πιστεύουμε πως επειδή είναι για λίγες ημέρες δεν πειράζει. Κι όμως Οι διατροφικές ατασθαλίες τις μέρες των εορτών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη χλωρίδα του εντέρου… ιδίως για εκείνους που έχουν πρόβλημα με αυτό.

Οι ειδικοί λένε πως συχνά παρατηρείται άνοδος των τροφικών αλλεργιών, εκζεμάτων, άσθματος, διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και του καρκίνου, από τις ανισορροπίες που προκαλούνται στην εντερική χλωρίδα και οι οποίες επιβαρύνουν τη λειτουργία του εντέρου συνολικά.

Σύμφωνα με τα όσα γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Host & Microbe» οι ερευνητές, έπειτα από μελέτες που διεξήγαγαν σε ποντίκια, διαπίστωσαν πως μια διατροφή δυτικού τύπου με αυξημένες ποσότητες πρωτεΐνης και χαμηλές σε φυτικές ίνες, σε μόλις 3-7 ημέρες αυξάνει δραστικά το βάρος, διαταράσσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και την αντοχή στην ινσουλίνη.
Τονίζουν μάλιστα πως αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται από ευρέως εκτενή βακτηριακό θάνατο, που έκλινε την ισορροπία υπέρ ορισμένων από τα πιο σπάνια βακτηριακά είδη (Bacteroides και το Actinobacteria), προκαλώντας φλεγμονή και τελικά μεταβολική νόσο. Όμως, η επανένταξη φυτικών ινών στη διατροφή, μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα.

Πειράματα που έγιναν, έδειξαν ότι η προσθήκη Bifidobacterium ή ινουλίνης (τύπος πρεβιοτικών φυτικών ινών) στη διατροφή θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εντέρου. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι γνώσεις των επιπτώσεων της προσθήκης τους σε μια διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ακόμα ελλιπείς.

Προβλήματα ωστόσο, στη λειτουργία του εντέρου, μπορεί να φέρει και η έλλειψη άσκησης κατά τη διάρκεια των διακοπών, διότι η γυμναστική είναι άλλος ένας τρόπος ελέγχου της όρεξης και φυσικά του σωματικού βάρους. Σχετικές μελέτες δείχνουν, ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ποικιλομορφία του μικροβιώματος, αλλά και την ποσότητά τους, καθώς και τον αριθμό των βακτηρίων στο έντερο που μεταβολίζουν τις ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία. Επίσης, μειώνει τη φλεγμονή στο παχύ έντερο, ενώ σε μόλις 6 εβδομάδες άσκησης αυξάνει τα επίπεδα των SCFA και των μικροοργανισμών που τα παράγουν.

Παράλληλα, η άσκηση κρατά υπό έλεγχο το στρες, το οποίο είναι καταστροφικό για το μικροβίωμα. Επιστήμονες έχουν καταδείξει ότι οι μικροοργανισμοί στο έντερο των ατόμων με στρες έχει παρόμοιο προφίλ με εκείνων που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι το στρες μπορεί να αναστείλει και τα οφέλη μιας πολύ σωστής και ισορροπημένης διατροφής, ιδιαίτερα στις γυναίκες – οι οποίες τις ημέρες αυτές έχουν και το κύριο βάρος της οργάνωσης των εορταστικών εκδηλώσεων.

Υπάρχουν έρευνες τα ευρήματα των οποίων δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάο αυξάνει τον αριθμό ορισμένων επωφελών βακτηριδίων (Lactobacillus και Bifidobacterium) στο έντερο σε διάστημα 4 εβδομάδων.

Τα προϊόντα που πλησιάζουν περισσότερο στα χρησιμοποιούμενα στην επιστημονική έρευνα είναι η άγλυκη σκόνη κακάο και η μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε αυτό το συστατικό.

Να μην ξεχνάμε όμως, ότι εκτός από τα οφέλη που προσφέρει γενικά στην υγεία, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών της ουσιών η σοκολάτα έχει παρενέργειες όταν καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες γιατί η καφεΐνη που περιέχει, ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, άγχος, αφυδάτωση, αλλά και σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού, σχηματισμό λίθων και παχυσαρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
7 φαγητά που θα φάει ένας διαιτολόγος τα Χριστούγεννα