Υπόθεση Novartis: Όταν το καθαρό μήνυμα της αντιπολίτευσης ακυρώνει τις εικασίες της κυβέρνησης…

05-01-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Βασική αρχή, βασικός κανόνας στην πολιτική επικοινωνία είναι το πολιτικό μήνυμα, το οποίο εκπέμπει προς την κοινή γνώμη είτε η κυβέρνηση είτε η αντιπολίτευση, να είναι απλό, μονοσήμαντο, εύληπτο, κατανοητό και διάφανο.

Συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωση της ποινικής υπόθεσης της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas; Ναι, συμβαίνει απολύτως! Αλλά μόνον από την μία πλευρά: Εκείνη της… αντιπολίτευσης!

Το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης δεν καθίσταται καθαρό και εύληπτο ούτε καν από τα ίδια τα στελέχη της, τα οποία αναδεικνύουν κατά βούληση και αυτοσχεδιάζοντας διάφορες εκδοχές της κυρίαρχης κυβερνητικής γραμμής, η οποία φαίνεται ότι συνίσταται ακόμη στο εξής: Υπάρχει σκάνδαλο Novartis και αυτό αφορά τον χρηματισμό κορυφαίων πολιτικών προσώπων της αντιπολίτευσης…

Είναι εύληπτο το μήνυμα, το οποίο εκπέμπει η κυβέρνηση; Σε καμία περίπτωση…

Η κυβέρνηση, απεναντίας, κινδυνεύει εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος να υποβάλλει άθελά της ένα δεύτερο μήνυμα κάτω από τις γραμμές και ανάμεσα στις γραμμές: Θα είχαμε σκάνδαλο Novartis με εμπλοκή πολιτικών προσώπων της αντιπολίτευσης, εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες πείθονταν να καταθέσουν περί αυτού ακριβώς…

Ο πρώτος ο οποίος αρνείται ακόμη και τις καταθέσεις του είναι ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος κάνει λόγο για ασφυκτικές πιέσεις εις βάρος του, προκειμένου εκείνος να καταθέσει για χρηματισμό του Αντώνη Σαμαρά, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Γιάννη Στουρνάρα.

Η κοινή γνώμη αρχίζει να αντιλαμβάνεται πλέον ότι ακόμη και οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, αυτές οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για… δέκα κορυφαία στελέχη του πολιτικού μας συστήματος, ακόμη και αυτές, λοιπόν, ενδέχεται να ήταν προϊόν πιέσεων, αλλά και συναλλαγής. Με τις αρχές, ασφαλώς!

Αυτή η πεποίθηση, η οποία τείνει να καταστεί εδραία στην πλειονότητα της κοινής γνώμης, πέραν όλων των άλλων θεμάτων τα οποία ανοίγει για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, συσκοτίζει απολύτως το βασικό πολιτικό μήνυμα, το οποίο επιθυμεί να εκπέμπει τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση.

Πού στηρίζεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με σκάνδαλο χρηματισμού κορυφαίων πολιτικών προσώπων; Στις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, ασφαλώς. Κι εάν αυτές ακριβώς οι καταθέσεις απαξιωθούν ουσιαστικά και τυπικά, τι απομένει; Απομένει απλώς και μόνο μία προσπάθεια της κυβέρνησης να διώξει ποινικά πολιτικούς αντιπάλους της.

Ποιό μήνυμα είναι απλό, καθαρό, εύληπτο, μονοσήμαντο και διάφανο; Εκείνο της αντιπολίτευσης, φυσικά!

Το ερώτημα, το οποίο απομένει να απαντηθεί, είναι μόνον μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένη να φθάσει, λαβωμένη, η κυβέρνηση στην υπόθεση της Novartis Hellas, αν και το πιο ενδιαφέρον ερώτημα θα ήταν με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα καταφέρει, εάν καταφέρει, να απεγκλωβιστεί από μία υπόθεση η οποία στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον σε εικασίες, σε σενάρια για συνωμοσίες και σε απίθανες… τρίλιζες!