Trafficking Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις του φαινομένου παγκοσμίως

08-01-2019

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της εμπορίας ανδρών, γυναικών και παιδιών, θυμάτων κυκλωμάτων τα οποία επιδίδονται σε δραστηριότητες που εκτείνονται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση μέχρι το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Το 70% των θυμάτων σε διεθνές επίπεδο είναι γυναίκες και το 23% του συνόλου των θυμάτων είναι ανήλικες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η κυρίαρχη μορφή του φαινομένου (59% των θυμάτων το 2016). Η καταναγκαστική εργασία είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή της εμπορίας, καθώς αφορά το ένα τρίτο των θυμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (Office des Nations Unies contre la drogue et la crime, ONUDC, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, 100 κρούσματα που συνδέονται με τη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων καταγράφηκαν την περίοδο 2014-2017. Μάλιστα η υπηρεσία του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι οι καταυλισμοί προσφύγων αποτελούν προνομιακά πεδία δράσης για τους διακινητές, που προσελκύουν θύματα δίνοντάς τους «ψευδείς υποσχέσεις για χρήματα ή/και μεταφορά σε ασφαλέστερους τόπους».

Η εμπορία με σκοπό τους εξαναγκαστικούς γάμους είναι άλλη μια μορφή, με θύματα γυναίκες ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ταυτοποιήθηκαν ανερχόταν σε 25.000 το 2016, δηλαδή καταγραφόταν μια αύξηση 10.000 ανθρώπων και πλέον από το 2011, με τις πιο θεαματικές αυξήσεις να αφορούν την αμερικανική ήπειρο και την Ασία. Ωστόσο η έκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση ενδέχεται να οφείλεται στην αποτελεσματικότερη αναγνώριση των θυμάτων μάλλον παρά στην αύξηση των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων.