Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Είναι αποτελεσματική η διατροφή χωρίς γλουτένη;

09-01-2019

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος ή απλά Λύκος, ανήκει στα πολυσυζητημένα αυτοάνοσα νοσήματα. Δηλαδή, το ίδιο το σώμα επιτίθεται χωρίς προφανή λόγο στα υγιή κύτταρα της καρδιάς, των νεφρών, του αίματος, του δέρματος, των αρθρώσεων και άλλων οργάνων. Περίπου 7 στους 10 ασθενείς με Λύκο δηλώνουν πως η χρόνια κόπωση που «συνοδεύει» την πάθηση τους έχει υποχρεώσει να περιορίσουν την κοινωνικότητά τους. Συνεπώς, οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα είναι σημαντικές, οδηγώντας τους ενδιαφερόμενους στην αναζήτηση εναλλακτικών θεραπειών που συχνά είναι ακραίες. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη ανήκει στην κατηγορία αυτή, υποσχόμενη ανακούφιση των συμπτωμάτων του Λύκου.

Υπάρχει συνδετικός κρίκος μεταξύ Λύκου και ευαισθησίας στη γλουτένη;

Εάν μιλάμε για το διαδίκτυο φυσικά και υπάρχει! Τα αποτελέσματα μίας σχετικής αναζήτησης στο Google είναι πολλά, και αναφέρονται κυρίως σε προσωπικές εμπειρίες ασθενών με Λύκο, οι οποίοι σταμάτησαν την κατανάλωση προϊόντων με γλουτένη και «σώθηκαν». Στην επιστημονική πράξη από την άλλη μεριά, η συσχέτιση είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί πιστεύουν πως η διάγνωση της κοιλιοκάκης (σοβαρής μρφής δυσανεξίας στη γλουτένη), είναι πιο συχνή σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Την ίδια στιγμή, πολλοί ασθενείς με κοιλιοκάκη διαγιγνώσκονται στην πορεία της ζωής τους με κάποιο ακόμη αυτάνοσο νόσημα. Το γεγονός αυτό πιθανά συνδέεται με τη χρόνια έκθεση στη γλουτένη, η οποία «καταστρέφει» το τοίχωμα του εντέρου. Τα πιο πρόσφατα νέα από τις έρευνες των ειδικών αποκαλύπτουν έναν πιθανό συνδετικό κρίκο μεταξύ Λύκου και δυσανεξίας στη γλουτένη. Αυτός είναι κάποια κοινά αντισώματα, δηλαδή μόρια αντιμετώπισης, που παράγει το ανοσοποιητικό για την αντιμετώπιση και των δύο καταστάσεων. Μέχρι σήμερα οι αναφορές είναι μεμονομένες και η ιατρική κοινότητα δεν δίνει κάποια σχετική οδηγία αποκλεισμού της γλουτένης από τη διατροφή.

Ποια διατροφή να ακολουθήσετε για το Λύκο;

Σίγουρα δεν υπάρχει λόγος αποκλεισμού της γλουτένης από τη διατροφή σας. Η διατροφική προσέγγιση θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Στη διατήρηση του σωματικού βάρους, κυρίως ως παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής.
  • Στην κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και οσπρίων.
  • Στην προστασία της καρδιάς και των οστών.
  • Στην αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Εάν έχετε διαγνωσθεί με Λύκο και πιστεύεται πως τα προϊόντα σιτηρών που περιέχουν γλουτένη εντείνουν τα συμπτώματά σας, συζητείστε το με το γιατρό σας. Αποφύγετε τον αυθαίρετο αποκλεισμό από τη διατροφή σας τροφίμων που σας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Hadjivassiliou M, Sanders DS, Grünewald RA, Akil M. Gluten sensitivity masquerading as systemic lupus erythematosus. Ann Rheum Dis. 2004;63(11):1501-3.

Lupus Foundation of America. Resource Center. Accessed 9/1/2019.

https://www.lupus.org/resources/diet-and-nutrition-with-lupus