Μέσω διαδικτύου όλο και περισσότερο οι Έλληνες αγοράζουν είδη φαρμακείου

11-01-2019

Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αγοράζουν είδη φαρμακείου και προσωπικής φροντίδας μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα μάλιστα με την ετήσια μελέτη «προοπτικών ηλεκτρονικού εμπορίου» που διεξάγει κάθε χρόνο το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 4  εκατομμύρια Έλληνες αναμένεται να αγοράσουν online προϊόντα/υπηρεσίες αξίας πάνω από 5 δισ. ευρώ το 2019.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι  το 40% του πληθυσμού πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά σε ώριμες online ευρωπαϊκές αγορές ξεπερνούν το 70-75%. Οι κορυφαίες κατηγορίες online αγορών με βάση το αν πραγματοποίησαν μία τουλάχιστον αγορά μέσω την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 είναι:

-Διαμονή σε καταλύματα (με το 50% των απαντήσεων),

-ταξιδιωτικές υπηρεσίες (46%),

-έτοιμο φαγητό (43%),

-ένδυση/υπόδηση (42%),

-εξοπλισμός Η/Υ (41%),

-ηλεκτρονικές συσκευές (40%),

-εισιτήρια για εκδηλώσεις (39%),

-βιβλία (37%),

-οικιακά είδη (36%),

-είδη φαρμακείου (30%)

-προσωπική φροντίδα (30%) και

-ασφάλειες (26%).

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι online αγοραστές

Τα προβλήματα αφορούν κυρίως την παράδοση των προϊόντων, όπως τις υψηλές χρεώσεις παράδοσης (70%), στο ωράριο παραλαβής των προϊόντων (31%) και στην παραλαβή ελαττωματικών προϊόντων (15%). Η δεύτερη κατηγορία προβλημάτων αφορά την υποστήριξη, όπως δυσκολία πληροφόρησης μετά την αγορά (19%) και δυσκολία στην τηλεφωνική επικοινωνία